Gazdaság

2016.02.02. 19:48

Előnyben a zalai vállalkozások - közpénzek is segítik a gazdaság fejlődését

Zalaegerszeg – A tavalyi beszerzések, közbeszerzések értékét figyelembe véve 67 százalékban helyi cégekkel szerződött az önkormányzat, így az e célra rendelkezésre álló 5,5 milliárd forintból 3,6 milliárd segítette a helyi gazdaság fejlődését, hangzott el egy keddi sajtótájékoztatón.

Varga Lívia

Balaicz Zoltán polgármester leszögezte: a város jelenlegi vezetőségének hivatalba lépése óta kiemelt cél a helyi gazdaság fejlesztése, a vállalkozások segítése, továbbá a meglévő munkahelyek megőrzése és újak teremtése.

– Ennek érdekében fontos törekvésünk, hogy, amennyire a törvényi keretek és jogszabályok engedik, zalai, zalaegerszegi vállalkozások jussanak lehetőséghez, hiszen ez előbb-utóbb lecsapódik a munkahelyteremtésben és a helyi adók tekintetében is – fogalmazott a polgármester.

Kiemelte: míg 2014-ben az összes beszerzés és közbeszerzés értékét figyelembe véve 43 százalék volt a zalai, zalaegerszegi cégek részesedése, 2015-ben – hozzávéve az idei januári adatokat is – ez 67 százalékra emelkedett, ami komoly eredmény, hiszen az 5,5 milliárdból 3,6 milliárd jutott a megyeszékhelyi vállalkozásoknak.

– Van azonban egy határ, ami fölé soha nem tudunk menni, hiszen a különböző közműszolgáltatások és a tömegközlekedés esetében nem lehetséges Zalaegerszegen bejegyzett cégekkel szerződni – tette hozzá a városvezető.

Bali Zoltán, a beszerzési testület elnöke is a helyi vállalkozásokkal való kapcsolattartás fontosságát hangsúlyozta, s kiemelt célként határozta meg, hogy azokból a közpénzekből, amelyek fölött a városvezetés és a közgyűlés diszponál, minél többet visszajuttassanak a helyi gazdaságba, legyen szó közbeszerzésekről, kis értékű beszerzésekről vagy azokról a megrendelésekről, amelyeket maga a polgármesteri hivatal is lebonyolíthat.

– Összesen 734 szerződést néztünk át, ebből 23 közbeszerzés volt – mondta Bali Zoltán, aki szólt arról is: a 4,8 milliárdos műszaki kiadásból 3,5 milliárdot vittek el a zalaegerszegi építési vállalkozók, azaz a teljes összeg 72 százalékát a 2014-es 42-vel szemben. A zalai cégek esetében pedig ennél is magasabb, közel 80 százalékos az arány.

S ezek a pénzek, emelte ki a beszerzési testület elnöke, meglátszanak a helyi gazdaság teljesítményén, ennek is köszönhető ugyanis, hogy 25 százalékkal nőtt az iparűzési adóból származó bevétel. A cél pedig, hangsúlyozta, hogy a jövőben is hasonló arányokat produkáljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!