Gazdaság

2016.10.26. 14:29

Elszigetelve a külvilágtól - Hallásvédelmi szakmai napot tartottak

A munkavédelmi problémák s ezek kezelése között folyamatosan aktuális a hallásvédelem. Ezt szem előtt tartva szervezett hallásvédelmi szakmai napot a Zala megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztálya.

Hajdu Péter

A munkáltatók, foglalkozás-egészségügyi orvosok és munkavédelmi szakemberek meghívásával lezajlott program elején érdekes bevezető során tapasztalták meg a hang hiányát a meghívottak. Egy videoklip segítségével kaptak ízelítőt a halláskárosodottak világáról. Mozgalmas és zenés volt a film, de közben többször egymásután néhány másodpercre letompították a hangot, különféle halláskárosultsági fokozatoknak megfelelően. Mindenki érezhette, hogy ez az állapot mennyire el tud szigetelni valakit a külvilágtól.

– Nemcsak a munkahelyen, hanem otthon, a magánéletben is nagy problémát jelenthet a halláskárosodás. Számos munkáltatót megkérdeztünk, hogy náluk hogyan valósul meg a hallásvédelem. Ez a tevékenység ugyanis egy komplex programként kezelve eredményes. Meg kell ismerni, értékelni kell azt a zajt, amely a munkahelyen van, és meghatározni, hogy az milyen veszélyes, és milyen intézkedéseket kell tenni a védekezésre. A hallásvédelem feladata meghatározni, hogy milyen módon kontrolláljuk a helyzetet, hogy a jó hallást fenn tudjuk tartani. Ebből a vizsgálatból kitűnt, hogy bár nem általánosan jellemzően, de vannak még problémák abban, hogyan értékeljük a zajt, és ezt milyen intézkedések követik. Vannak jó munkahelyi megoldások, de rosszak is. Például találtunk olyan céget, ahol 39 emberből 27-nek volt valamilyen fokú halláskárosodása – mondta Dávidné Gergál Rozália munkavédelmi ellenőrzési osztályvezető.

Márkus Miklós zajvédelmi szakértő, Kertész Zsolt egy munkavédelmi eszközöket gyártó cég munkatársa, dr. Hegedüs Éva és Dávidné Gergál Rozália a hallásvédelemmel kapcsolatos korszerű munkavédelmi eszközöket tanulmányoznak
Fotó: Katona Tibor

Az osztályvezető érdeklődésünkre elmondta, évek óta csökken a halláskárosodásról szóló bejelentések száma a megyében. Idén eddig 4 cégtől érkezett összesen 23 bejelentés zaj okozta halláskárosodással kapcsolatban.

A szakmai napon előadások hangzottak el többek között a munkahelyi zajmérésről, illetve a hallásvédő eszközök jellemzőiről, kiválasztásuk szempontjairól.

Dr. Hegedüs Éva fül-orr-gégész főorvos a szűrővizsgálatokról beszélt.

– A világon a lakosságnak körülbelül a 10 százaléka enyhébb vagy erősebb fokban nagyothalló. A legnagyobb problémát a nagyothalló gyermekek okozzák, akiknek a sorsa a kezünkben van, hogy ne úgy nőjenek fel, hogy nem tanulnak meg kommunikálni. A halláscsökkenés másik nagy csoportja az időskori halláskárosodás, és a harmadik nagy csoportot képezi a zajártalom okozta halláscsökkenés – mondta érdeklődésünkre a főorvos.

Mint elmondta, ma részben a technológiák fejlődésének köszönhetően jóval kisebbek a zajártalom okozta halláskárosodások, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!