Gazdaság

2017.01.16. 14:54

Emelkedő kenyérárak - A minimálbér-emelés után osztanak-szoroznak a sütőiparban

Zalaegerszeg – A sütőipari dolgozók nem a magas fizetésükről voltak ismertek. A körükben, szakmájukban megvalósuló béremelések sok dolgozót érintenek, ami érzékenyen érinti a cégeket. Márpedig emelni kellett a minimálbért.

Hajdu Péter

A minimálbér és a garantált bérminium idei jelentős emelése miatt már az év elején 15-20 százalékos kenyér áremelést prognosztizálnak, ami az év folyamán még lehet több is. Pékszövetségi nyilatkozatok szerint utoljára 2011-ben emeltek árat a pékségek. Vannak kivételek, de a többség régóta nem kért többet a kenyérért. A minimálbér emelése miatt az egy főre eső bérköltséget a legtöbb üzemben csak áremeléssel tudják kitermelni.

A szakmai szövetség szerint az országban működő mintegy 600 pékség közül sokan, jellemzően a kisebb üzemek nem tudják majd kigazdálkodni a szükséges éremelést, és jelentős lesz azoknak a száma, amelyek bezárnak.

Munkában a pékek, Sipos Csaba és Kollár Karolina. Készül a kenyér az egerszegi Ady utcában, az árak 35-40 százaléka bérköltség Fotó: Katona Tibor

Természetesen minden kisvállalkozásnak, köztük a pékségeknek is eltérő a helyzetük. Ez tűnt ki tegnapi körkérdésünk nyomán, amikor azt tudakoltuk, mekkora áremelést terveznek? A Tóth Sándor vezette Söjtöri Pékség valóban a legkisebbek közé tartozik.

– Mi csak ketten dolgozunk a vállalkozásban, én magam, és van egy segédem, aki nem szakmunkás, hanem betanított munkásként dolgozik velem. Ezért úgy gondolom, mi nem leszünk annyira veszélyeztetve a növekvő bérek miatt. A dolgozóm a törvény szerint természetesen megkapja a minimálbért, de ezt nálunk könnyebben ki lehet gazdálkodni. Az olyan kis üzemekben, ahol már van tíz dolgozó, és pék szakmunkások, ott szerintem is nagyon nehéz helyzet elé néznek – mondta a söjtöri pékmester, aki érdeklődésünkre elmondta, naponta csak 120 kiló körüli mennyiségű kenyeret süt.

– A költségemelkedés hatása nálam is érzékelhető lesz, de kivárom a tavaszt az árak felülvizsgálatával, mert ilyenkor év elején egyébként is nagyon alacsony a fogyasztás. Véleményem szerint egyébként segítene ezen a helyzeten, ha a házi jellegű fehérkenyér áfáját is lecsökkentenék 18-ról 5 százalékra – mondta többek között Tóth Sándor.

– Minden sütőipari cég a saját hatáskörében, a saját költségei figyelembe vételével fogja kialakítani az árait. Mi kézműves pékség vagyunk, ami azt jelenti, hogy nálunk a termékeinkben igen magas arányú az élőmunka ráfordítás. Például kézzel formázzák nálunk a kenyeret, nem gépek. Szakmunkások és mester dolgozik a pékségünkben, így a garantált bérminimumhoz kell tartani magunkat. A pótlékokkal már felette voltak ennek, sőt van olyan mester, akinek az alapja is felette volt. De most nem lehet csak egy-egy dolgozó esetében vizsgálni a bérhelyzetet, hanem globálisan kell azt kezelnünk. A termékeink árában eléri a 35-40 százalékot a bérköltség, és azt is tudni kell, hogy öt éve nem változtattuk az árakat. Eddig minden költségemelkedést le tudtunk nyelni, hatékonyabbá tettük a tevékenységet, átszerveztük az autóink futását – mondta Buzsáky Ferenc, a zalaegerszegi Korona Pékség vezetője. Most azonban, mint érdeklődésünkre elmondta, már megküldték a kereskedelmi partnereiknek az új árjavaslatukat, és a kereskedők is egyetértenek az emelés szükségességével. Mint elmondta, a sütőipari cégeknek 10-12 százalékos áremelést kell végrehajtaniuk, ebbe a körbe tartoznak ők is.

Áremelés előtt minden sütőipari cég a saját helyzetével kalkulál. Az egyik szaküzletben Dobosné Takács Mónika eladó finompékárut kínál Fotó: Katona Tibor

A Pékszövetség vezetői által előre jelzett, akár az év folyamán akár 30 százalékot is elérő áremelést túlzottnak tartja Berta László, a Zalaco Zrt. vezérigazgatója, aki érdeklődésünkre közölte, a jelentős létszámot foglalkoztató részvénytársaságnál az új minimálbér és garantált bérminimum bevezetése éves szinten 250 millió forinttal emeli a költségeiket.

– Nem gondolkodunk ilyen arányokban, és nem emeltünk árakat. Még nem tudjuk, mikor fogunk árat emelni és milyen mértékben, de a 30 százalék mindenképpen túlzó. A helyzetünket nehezíti, hogy vannak olyan partnereink, akikkel már lekötöttük az árakat a minimálbér emelése előtt. A Zalaco megmarad ezután is a jó minőséget közepes áron célkitűzése mellett, az árakat illetően pedig kivárunk az első félévben – mondta Berta László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!