Gazdaság

2017.04.02. 08:40

Már csak emlék a pákai varroda

Páka - A több évtizedig a településen működő egykori varroda dolgozói találkoztak nemrég és elevenítették fel a közös emlékeket.

Korosa Titanilla

A hatvanas évek elején alakult meg Pákán a varroda az akkori ruhaipari szövetkezet elnökének, Bonyhád Györgynek a szervezésében.

- Akkoriban indult el líbiai és kuvaiti exportba a farmernadrágok gyártása, nagy volt rá a kereslet, így szerveződött meg az üzem Pákán és később más kisebb településeken is - mesélte Bonyhád Pál, az üzemalapító fia, aki egykor műszerészként dolgozott.

Újra találkoztak az egykori varrónők. Jobbra elöl Nyisztor Márton, Tóth Józsefné és Bonyhád Pál
Fotó: A szerző

Az üzemnek helyet adó épületben korábban működött iskola és csendőrségi központ is, de kultúrházként is funkcionált.

- Fontos volt az is, hogy a helyi és környékbeli asszonyoknak munkalehetőséget teremtsenek - vette át a szót a helyi Nyisztor Márton, aki több évtizedig volt a mintegy 50 főt foglalkoztató gyár vezetője, jelenleg pedig ponyvaüzemet működtet az egykori varroda helyén.

- Végig farmert gyártottunk itt, de aztán néhány évtized után csökkent a kereslet.

Nyisztor Márton azt is elmondta: a Pákán megvarrt farmert átvitték Ausztriába, átcímkézték és eladták az oroszoknak.

- Később gyártottunk a franciáknak, aztán az olaszoknak, közben pedig az üzemeket elkezdték egyre keletebbre költöztetni, így a pákai is megszűnt mintegy 50 év működés után a 2000-es évek elején - folytatta. - Ennek az 50 évnek az emlékére tartottuk meg az összejövetelt.

Mint mondta: a találkozó ötlete a ma már nyugdíjas egykori varrónőktől származik, a szervezésben nagy részt vállalt Tóth Józsefné Rózsi. Az egykori - régebbi és újabb - dolgozók közül mintegy ötvenen vettek részt a jó hangulatú, emlékeket felidéző programon, mely során az egykori varrodát is felkeresték a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!