Gazdaság

2016.01.26. 15:50

Ennél olcsóbb már nem lesz a benzin

Bár jelentősen lefelé módosította a kőolaj idei árára adott előrejelzését a Világbank, azonban elemzői úgy vélik, hamarosan véget érhet az áresés és megpattanhat a kurzus.

Eközben csökkentették a feltörekvő és fejlődő országok növekedésére vonatkozó előrejelzésüket.

Az olajpiac további szenvedése korábbi előrejelzésük felülvizsgálatára kényszerítette a Világbank elemzőt. Míg egy negyedévvel ezelőtt még úgy vélték, a kőolaj idei átlagos árfolyama 52 dollár körül alakulhat, addig most kiadott friss anyaguk szerint már nem várnak többet átlagosan 37 dollárnál.

A mostani, 30 dollár alatti szintekről azonban gyorsan emelkedésnek indulhat az olaj árfolyama az év hátralévő részében, amit szerintük több tényező is indokol.

Azt azonban a Világbank elemzése is elismeri, hogy ezt a várt áremelkedést komoly kockázati tényezők fenyegetik. Ilyen lehet, ha az OPEC-országok kitermelése az előrejelzések felett alakul, ami tartósabbá teheti a jelentős túlkínálatot az olajpiacon. Ez különösen akkor lehet veszélyes, ha a feltörekvő országok a vártnál lassabban növekednének, ami a keresleti oldalt gyengíthetné. Ugyanakkor lehetnek olyan események is, amelyek a kitermelési oldalon jelenthetnek zavart, például belpolitikai konfliktusok Venezuelában, Nigériában és Irakban - említi meg az elemzés.

Lassulnak a feltörekvők

A Világbank egyébként jelentősen lefelé módosította a feltörekvő és fejlődő gazdaságok idei növekedésre adott prognózisát. Ezen országok GDP-je a korábban várt 4,6 százalék helyett csak 4 százalékkal bővülhet idén. Jövőre valamelyest gyorsulhat az ütem, azonban 2017-ben is már csak 4,7 százalékos növekedést várnak a korábbi 5,3 százalék helyett.

Ráadásul most már a Világbank elemzésében is elismeri azt, ami eddig csak pletyka szinten látott napvilágot, miszerint egyre nőnek az aggodalmak a szervezeten belül a lefelé mutató kockázatokkal kapcsolatban. Az elemzés szerint ezek közül a legnagyobb, hogy a nagy nyersanyagimportőr feltörekvő országokban (elsősorban Kínában - a szerk.) a vártnál drasztikusabb lenne a visszaesés, s ennek tovagyűrűző hatásai lennének a többi feltörekvő országra. Az elemzés szerint ebben az esetben, különösen ha ez még jelentős, a globális pénzügyi rendszerben jelentkező zavarokkal is párosulna, alaposan visszavethetné a növekedést a nyersanyagexportőr országokban, de globálisan is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!