Gazdaság

2015.09.24. 07:28

Ennyivel nő havonta a kórházak tartozása: nagy a baj

Ismét közel 42 milliárdra rúg a kórházak adósságállománya, és év végéig elérheti a 60 milliárdot is, amit tovább súlyosbít az a tény, hogy a jövő évi költségvetésben nem szerepel adósságkonszolidációra elkülönített forrás.

A kórházak egy része azért kerül egyre kilátástalanabb helyzetbe, mert a dologi kiadásokra, gyógyszerekre szánt keretből kénytelen finanszírozni orvosai bérét.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) tájékoztatása szerint az adósságkonszolidációra szánt hatvanmilliárd forint teljes egészét felhasználták, az augusztus 31-i adatok szerint azonban nyár végére ismét 41,922 milliárd forintos adósságot halmoztak fel a kórházak - jelentette ki a lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A Magyar Kórházszövetség tájékoztatása szerint az adósság havonta 3,5-4 milliárd forinttal növekszik, így az év végére az összeg már 55-60 milliárdra duzzadhat. A legnagyobb adóssággal a Honvédkórház és az egyetemi klinikák (Pécs, Szeged, Debrecen és Budapest) rendelkeznek - tájékoztatott Rásky.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!