Gazdaság

2015.11.09. 15:55

Érdemes lesz kikötni - Jövő nyáron már hajókat fogad

Balatonfenyves – Lassan befejeződik a közel 2 milliárd forint összegű kikötő építése a Balaton-parti településen. Az önkormányzat és a beruházó többek között a szezon meghosszabbítását s új vendégkör megjelenését várja a fejlesztés kapcsán.

Pásztor András

A balatonfenyvesi önkormányzat 1997 szeptemberében, azaz lassan két évtizeddel ezelőtt módosította rendezési tervét, így elviekben már azóta lehetőség volt egy kikötő kialakítására. Ám – ahogy az lenni szokott – a beruházásnak ellenzői is akadtak, így időlegesen sikerült megakasztani a fejlesztést.

– Az önkormányzat körülbelül 10 éve adta el a területet egy magánbefektetői csoportnak, azzal a feltétellel, hogy itt kizárólag hajókikötő épülhet – mutatta a parti területet Lombár Gábor polgármester, aki hozzátette: a kikötő építését 2008-ban indította volna a beruházó, ám a kibontakozó gazdasági válság olyan környezetet teremtett, melyben egy családi ház felhúzása is komoly rizikóval járt, ezért tovább kellett várni az első kapavágásra. – A munkálatok végül tavaly decemberben kezdődtek, a 2 milliárd forintos beruházás magántőkéből, állami, illetve uniós forrásból valósulhat meg – folytatta Lombár Gábor.

Fotó: Szakony Attila

Mint megtudtuk: a balatonfenyvesi kikötő a klasszikus vitorláskikötőkkel ellentétben egy vízisport alapú létesítmény lesz, a nyitást követően tehát nemcsak a vitorlások, illetve nagyobb tőkesúlyos hajók tárolására lesz alkalmas, hanem tengeri kajakozásra, indián kenuzásra, de még sárkányhajózásra is. Arról nem is beszélve, hogy a fenyvesi kikötő egyike lesz annak a néhány balatoni túracentrumnak, ahol kerékpárra is lehet váltani. De térjünk vissza magára a beruházásra.

– A tervek szerint 320 kiemelt színvonalú és 30 csökkentett színvonalú hajóhellyel rendelkező vitorláskikötő valósul meg – folytatta a polgármester. Közölte: a létesítmény hajóhelyenként rendelkezni fog víz-, villany-, tévé- és internet csatlakozási lehetőséggel, további szolgáltatásként pedig a hajók karbantartására és téli tárolására is lesz lehetőség. – A kikötőn belül folyamatosan keringetik majd a vizet, így az télen sem fagy be, így a hajók itt telelhetik át a holtszezont.

Mint kiderült: a klasszikus kikötői szolgáltatás mellett egy sor egyéb lehetőséget is kínál a létesítmény. Ilyen például a vitorlásoktatás, a versenyszervezés vagy éppen charterhajók bérlése.

– Amúgy a beruházás egyértelműen elősegíti a szezonhosszabbítást, hiszen a vitorlás sport leginkább ősszel és tavasszal űzhető a Balatonon – folytatta Lombár Gábor, aki elárulta: a kikötőtől nem messze egy kisebb szálloda és szórakoztató központ is épül, ami szintén jó ütemben halad. – A beruházás eredményeként legalább 20-30 munkahely létesül Balatonfenyvesen, ami azért fontos, mert a helyiek zöme eddig csak a nyári időszakban, a vendéglátásban dolgozott.

A fenyvesi kikötő kivitelezése egyébként jól halad, jövő hónapban már a műszaki átadás is elkezdődhet, majd ezt követően várhatóan májusban nyithat a létesítmény. Amit a paraméterekről még tudni érdemes, hogy a terméskőből épülő keleti móló hossza 460 méter lesz, míg a szintén terméskőből épülő nyugati mólót 570 méteresre tervezték. A fenékszint a kikötőben mínusz 1,5 méter lesz, ami legalacsonyabb szabályozási vízszintnél is 2,2 méteres vízmélységet biztosít.

– A fenyvesiek részéről óriási a várakozás, hiszen ez a beruházás hosszú időre megszabhatja a település fejlődési irányát – fogalmazott a polgármester. – Sokakban persze van némi aggodalom, akár a strand iszaposodását illetően, ám a megbízott áramlástani szakemberek szerint ez nem fog bekövetkezni. Ha mégis, akkor a kikötő üzemeltetőjének lesz kötelessége rendbe hozni, ami nyilván érdeke is, hiszen a kikötő és a strand kölcsönösen erősíti majd egymást.

– A beruházó cég egyébként működtet egy weblapot, ahol a legfontosabb információk megtalálhatók, illetve kérdéseket is fel lehet tenni a kivitelezéssel kapcsolatban – említette Lombár Gábor, akitől megtudtuk: a jövő év elején, várhatóan januárban Nagykanizsán széles körű tájékoztatást ad az önkormányzat, a rendezvényen a költségvetésről, a várható fejlesztésekről is beszámolnak a nyaralótulajdonosoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!