Gazdaság

2016.02.08. 16:44

Euróövezeti pénzügyminisztérium jöhet létre?

A német és a francia központi bank elnöke szerint átfogóan meg kell reformálni az euróövezetet, a tagországoknak szuverenitásuk jelentős részét európai szintre kell átruházniuk, és közös euróövezeti pénzügyminisztériumot kell létrehozni.

Jens Weidmann és Francois Villeroy de Galhau a Süddeutsche Zeitung hétfői számában megjelent közös cikkében hangsúlyozza, hogy helyre kell állítani az euróövezetbe vetett bizalmat, és az efelé vezető legrövidebb út az integráció erősítése. Sürgetik egy közös euróövezeti pénzügyminisztérium felállítását, hatékony és kevésbé szétszabdalt európai közigazgatás megteremtését, továbbá egy parlamenti kontroll alatt álló, erősebb politikai grémium létrehozatalát.

"A közpénzügyek helyzetének romlása és a gazdasági egyensúlytalanságok tekintetében Európa válaszúton áll" - írják a bankelnökök, hangsúlyozva, hogy a jólét növelésének alapja a nemzeti szintű strukturális reform, a finanszírozási és beruházási unió, továbbá kedvezőbb gazdaságpolitikai keretrendszer kialakítása az eurózónában. Ha ettől visszariadnak a kormányok, akkor csak a saját felelősségen alapuló decentralizált cselekvés útja marad, sokkal szigorúbb fiskális szabályokkal.

A német kormány jelezte, hogy egyetért az euróövezeti integráció elmélyítésével. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szóvivője is azt hangoztatta, hogy nem a kevesebb, hanem a több Európa a válasz az aktuális kihívásokra, hozzátéve mindamellett, hogy ez hosszú távú forgatókönyv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!