Gazdaság

2015.11.17. 17:07

Ezt bukták most a quaestorosok: lehet, hogy nem kapnak kártalanítást

Kedden reggel derült ki, hogy az Alkotmánybíróság helyt adott a Quaestor-törvény ellen benyújtott kifogásoknak és a törvény lényeges pontjait megsemmisítette. Emiatt egyelőre biztos, hogy nem kapnak kártalanítást a Quaestor-alapból a pórul járt ügyfelek, kérdéses, hogy számíthatnak-e egyáltalán a kártalanításra.

A Quaestor-törvényt kedden reggel elkaszálta az Alkotmánybíróság (AB), mivel az nem felelt meg Magyarország Alaptörvényének. Az elbírálást egyébként a kárrendezésben nem részesülő magánszemélyek és a Befektető-védelmi Alap (Beva) egyes tagjai egyaránt kérvényezték.

A magánszemélyek beadványa alapján az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a törvény egyetlen konkrét cégcsoport ügyfeleinek veszteségét térítené meg és a cég ügyfelei közül is csupán a Quaestor-kötvényeseket kártalanítanák.

A lehetőséget azonban nyitva hagyták arra, hogy a törvényt átírva, az Alaptörvénynek megfelelően kártalaníthassák az ügyfeleket. Ebben az esetben viszont valószínűleg minden szolgáltató minden ügyfelére vonatkoznia kellene a törvénynek.

A Beva tagok beadványa alapján is megsemmisített néhány részt az AB.

Nehéz megjósolni, hogy a törvényhozás új törvényt ír vagy sem, mindenesetre az AB nyitva hagyta a lehetőséget, hogy új törvény születhessen a kártalanításra. A döntés egyébként egyértelműen kedvez a befektetési szolgáltatóknak, hiszen így nem kell a garantált visszatérítés ígérete nélkül 100 milliárd forintot összeadniuk. Ha nem születik törvény a (kibővített) kártalanításról, akkor viszont a magánszemélyek várhatóan nem kapnak kártalanítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!