Gazdaság

2017.01.17. 20:10

Fazekas Sándor: erősödik a magyar mezőgazdaság

Budapest - Erősödik a magyar mezőgazdaság, ezt jelzi bővülő hozzájárulása a GDP-növekedéshez és a foglalkoztatottak számának emelkedéséhez. A teljesítmény elismerését jelenti a berlini Nemzetközi Zöld Héten való partnerországi részvétel, mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor.

Zalai Hírlap

A földművelésügyi miniszter rendkívüli jelentőségűnek tartja, hogy Európa legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárán - ahol Magyarország már 45 éve jelen van - közel 400 000 látogató előtt bemutathatjuk a magyar élelmiszeripar kiválóságait, derül ki a tárca közleményéből.

A magyar agrárium kiemelkedő teljesítménye nélkül hazánk nem kaphatott volna ilyen kiemelt bemutatkozási lehetőséget Berlinben, amely egyben a magyar gazdák teljesítményének elismerése - fogalmazott Fazekas Sándor. Mint mondta, a partnerországi megjelenés kitüntetett figyelmet jelent, egyúttal óriási lehetőséget ahhoz, hogy a kiváló minőségű prémium termékeinkkel mind szélesebb vásárlói kört ismertessünk meg.

A mezőgazdaság a 2016. első háromnegyedévi 2,1 százalékos GDP-növekedéshez 0,6 százalékponttal járult hozzá. Ez meghaladta például az autógyártást, a gyógyszeripart, az élelmiszeripart és az elektronikai ipart is magába foglaló feldolgozóipar 0,2 százalékpontos értékét - tájékoztatott a miniszter. Az agrárium egyre több embernek nyújt megélhetést, a 2010 óta 55 százalékkal bővülő kibocsátásnak köszönhetően hat év alatt mintegy 50 ezer munkahely létesült. Hozzátette: példa nélküli emelkedéssel, 22 százalékkal nőtt a mezőgazdaságban főmunkaidőben foglalkoztatottak száma. Az ágazatban mintegy 220 ezren dolgoznak.

Fazekas Sándor: Közel 400 ezer látogató előtt mutatkozhat be a magyar élelmiszeripar Fotó: Archív

A magyar mezőgazdasági cikkek és élelmiszerek hagyományosan fontos piaca Németország, ahová 2015-ben mintegy 1,2 milliárd euró (360-370 milliárd forint) értékben szállított árut hazánk. Németország a legnagyobb külföldi felvevőpiaca a magyar mezőgazdasági cikkeknek és élelmiszereknek. A legfontosabb exportcikkek a baromfihús, a zöldség, a kolbászok, a szalámik, a GMO-mentes méz, valamint a bor és a pálinka, sorolta Fazekas Sándor.

Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 2016 a növénytermesztésben a rekordok éve volt. Példaként hozta az őszi búza, a kukorica, valamint a napraforgó hozamait. A napraforgó mintegy 3 tonnás hektáronkénti hozamát külön is kiemelte, amellyel Magyarország világelső. Emellett a betakarított 1,88 millió tonna napraforgó mennyiséggel hazánk 2016-ban az unió legnagyobb napraforgó termelőjévé vált. Hozzátette: a magyar mezőgazdaság a múlt év első 10 hónapjában a magyar exportteljesítmény 8,5 százalékát produkálta, míg az exporttöbblet 28 százalékát adta ugyanebben az időszakban.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója elmondta: Magyarország a mostani berlini Zöld Héten - amelyet január 20-29. között rendeznek meg - több mint 1600 négyzetméteren mutatkozhat be. 33 magyar kiállító viszi majd jó hírét hazánknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!