Gazdaság

2015.04.20. 16:19

Több tízmilliárdos értékkel gazdagodhat a Zalaegerszeg - Mindenki nyerhet vele

Zalaegerszeg – A következő években várhatóan több tízmilliárd forintnyi érték teremtődik a megyeszékhelyen, utoljára a kétezres évek elején, az AquaCity építésekor zajlott ilyen nagyságrendű beruházás a városban.

Varga Lívia

S ehhez járul még hozzá a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére szánt százmilliárd forint, amely szintén Zalaegerszeg gazdaságát hivatott felpörgetni.

Egyebek mellett gyorsforgalmi út építéséről, uszodafejlesztésről, az inkubátorház bővítéséről, valamint egy Mindszenty-zarándokközpont létrehozásáról írt alá megállapodást múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök Balaicz Zoltán polgármesterrel. A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott Zalaegerszegre, ma pedig a Miniszterelnökség szakértői csapata érkezik a városba, hogy véglegesítsék a szerződést, amit a holnapi kormányülésen tárgyalnak majd, végül az egyes pontok végrehajtásáról kormányhatározat születik.

– Hatékony, korrekt, jó hangulatú, de kemény tárgyaláson vagyunk túl, aminek egyértelműen a zalaegerszegiek lettek a nyertesei, hiszen a hárompontos előzetes tervezet végül hétpontosra bővült – mondta lapunknak Balaicz Zoltán, aki szerint ez a megállapodás és a kiemelt kormányzati figyelem fordulópontot jelent a város életében, ezáltal ugyanis olyan elképzelések valósulhatnak meg, „amelyekről korábban álmodni sem mertünk”. – Zalaegerszeg a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban összesen 11,2 milliárd forint EU-s forrást költhet el, aminek jelentős részét gazdaság- és iparfejlesztésre szánjuk. A kormány és a város közötti megállapodásba azokat az elemeket igyekeztünk beépíteni, amelyek ebbe a keretbe nem fértek bele.

Ilyen a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, ami nélkül elképzelhetetlen a gazdaságfejlesztés. Ez Zalaegerszeg esetében egyrészt a nemzetközi vasútvonalra való közvetlen rácsatlakozást, másrészt a kétszer kétsávos gyorsforgalmi autóúttal, vagy autópályával való elérhetőséget jelenti. Utóbbiról már tavaly megkezdődtek az egyeztetések, mondta el Balaicz Zoltán, aki szerint, mivel a tervezés már elindult, reális esély van arra, hogy 2018-ra teljes szakaszán kétszer kétsávossá, s így gyorsforgalmi autóúttá váljon a 76-os.

– Budapest gyors elérése mellett azonban – tette hozzá a városvezető – a vállalkozók számára legalább ennyire fontos az Ausztriába és Németországba való gyors eljutás, ezért kértük, hogy az M9-es korábbi tervét elővéve Zalaegerszeg és Vasvár között épüljön gyorsforgalmi autóút, vagy autópálya a 8-as és a 86-os út elérése érdekében. Amennyiben 2018-ban el tud indulni a fejlesztés, 2020-ban akár már autópályán juthatunk el Vasvárig.

Balaicz Zoltán: Olyan elképzelések valósulhatnak meg, amelyekről álmodni sem mertünk.

Zalaegerszeg emellett ígéretet kapott arra is, hogy befektetői igény esetén kormányzati forrásból megépítik az északi ipari parkot a nemzetközi vasútvonallal összekötő mintegy 4 kilométeres iparvágányt, ami Zalaszentivánról indulna, s mostani áron 5,5 milliárd forintba kerülne. A városvezető kérdésükre elmondta: jelenleg nincs ilyen beruházó a látókörükben, de volt már, aki egy ilyen ígérvénnyel itt tartható lett volna, ennek hiányában azonban másutt telepedett le Tehát, amint egy befektető kiemelt megállapodást köt a kormánnyal, azonnal elindulhat a vasútépítés is.

– Fontos célunk az északi ipari park fejlesztése. Az inkubátorház bővítésére 1 milliárd forintot kapunk, s emellett csarnoképítésről is tárgyalunk, a városban működő, illetve az idetelepülést fontolgató közepes méretű vállalkozások részéről ugyanis igény mutatkozik hosszú távú bérleti konstrukcióra, mivel saját erőből nem tudnának építkezni. Bővülni azonban csak akkor tudunk, ha van elegendő szakképzett munkaerő, aminek feltétele a duális képzőközpont fejlesztése.

Az ipari parki fejlesztések, Balaicz Zoltán szerint, már 2016-ban elindulhatnak.

A megállapodás értelmében a kormány 2,5 milliárd forintot biztosít egy 10 pályás, 50 méteres, tanmedencés uszoda felépítésére, a jelenlegi 5 pályás, 25 méteres fedett medencében ugyanis a ZUK sportolói, a városi amatőr úszók és az úszni tanuló gyerekek nem férnek el egymás mellett.

– A kormányzati támogatás teljesen felülírja a strand fejlesztésével kapcsolatos korábbi terveinket, hiszen mi eddig kicsiben álmodtunk – jegyezte meg a polgármester. – Valószínűleg a fedett uszoda 25 méteres medencéjét alakítjuk át tanmedencévé, s a kinti, 50 méteres medencét modernizáljuk, és egy kisebb lelátót is építünk hozzá, hiszen a jövőben már nemzetközi és hazai versenyeket is tudunk rendezni, ugyanakkor a fenntartás is fontos szempont. Ami biztos, hogy minden oldalon terjeszkednünk kell egészen a járdafrontig, s elképzelhető, hogy a napozófelületeket 21. századi megoldással a tetőn alakítjuk ki. A kivitelezésnek 2016-ban kell indulnia, s 2017-re be is kell fejeződnie.

Másfélmilliárd forinttal támogatja a kormány egy Alsóerdőn létesítendő sport-, szabadidő- és rekreációs központ létrejöttét, amelynek a két legfontosabb jellemzője az egyediség és a modernitás.


Fábián Józsefné és Fábián Krisztofer az alsóerdei szabadidőközpont bejáratánál. Hamarosan itt is nagyszabású fejlesztés indul. Fotó: Pezzetta Umberto

– A beruházás legfőbb indoka, hogy a gazdaságon belül a turizmust is fejleszteni tudjuk – szögezte le Balaicz Zoltán. – Középkori vagy barokk belváros híján ugyanis kell valami, ami idecsábítja a turistákat. A mi értékünk a természeti környezet. 500 millió forint saját EU-s forrásból megújítjuk és „élővé” tesszük a Falumúzeumot, az alsóerdei fejlesztéssel pedig a tízen- és huszonéves korosztályt kívánjuk megszólítani. Célunk, hogy Zalaegerszeg a kirándulások városa legyen. Úgy véljük, a komplex kínálat kitörési pont lehet, ezért az erdei kalandparktól az extrém sportparkon át a meglévő futó-, kosárlabda- és focipálya felújítása mellett létesülne egy szárazbob-, továbbá egy mountainbike-pálya, valamint egy libegő, amivel az Azáleás-völgy mögötti területtől lehetne feljutni a tévétoronyig. Ez természetesen nem sípályát jelent. Ezen túl gyalogút és turistaösvény is szerepel az elképzelésekben. Az előzetes tanulmányterv már elkészült, a megvalósulás időpontja ugyancsak 2017.

Szintén egyedisége miatt volt kedvező a fogadtatása a miniszterelnöknél a Mindszenty-zarándokközpontnak.

– Zalaegerszeg Mindszenty József városa: 1917-től 1944-ig élt itt, s ez idő alatt számos fontos fejlesztés valósult meg neki köszönhetően. Modern, 21. századi, interaktív, a Terror Házához hasonló múzeumegyüttessel szeretnénk tisztelegni a bíboros emléke előtt, ami szintén tömegeket vonzhatna Zalaegerszegre. Ennek a helyét a Göcseji Múzeum melletti üres területen képzeljük el, amivel párhuzamosan megújulhatna maga a múzeum is, s létrejöhetne egy közösségi terem is, amely a katolikus hívek régi vágya.

Mint Balaicz Zoltán fogalmazott, az összes közül ez a terv a legkiforratlanabb, így a részletek és a költségek kidolgozása, tisztázása érdekében egy munkacsoport jött létre, az ő elnökletével.

A megállapodás egészével kapcsolatban a polgármester elmondta még: ha az egyes beruházások esetében csúszások lesznek is, a Zalaegerszeg-Vasvár közlekedési szakaszt leszámítva, 2018-2019-re mindennek el kell készülnie.

 

Korszerű közlekedési csomópontot terveznek

A tárgyaláson szó esett a városon belüli közlekedés modernizálásáról is. Problémát jelent ugyanis a széttagoltság, azaz hogy messze van egymástól a vasútállomás és az autóbusz pályaudvar, előbbit ráadásul nem érinti a nemzetközi vasútvonal. Az úgynevezett intermodális, azaz korszerű közúti, vasúti, kerékpáros, gyalogos és közösségi közlekedési csomópont megtervezésére szakértői munkacsoport alakult. A fejlesztés költségeiről még nem sikerült megegyezni, hiszen az illetékes minisztérium 5 milliárd forint támogatást szánna erre, a város igénye azonban ennek a kétszerese. A beruházás egyébként az ifjúsági és sportcentrum melletti területen valósulhatna meg, s ezzel párhuzamosan – saját EU-s forrásból – hévízi és fővárosi mintára elindulna a ZeBi, azaz a városon belüli közösségi kerékpáros közlekedés fejlesztése is. A Jákum utcától pedig továbbépülhetne a belső tehermentesítő út, egészen a Stadion utcáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!