Gazdaság

2015.11.23. 15:48

Földárverés Zala megyében - Licit nem volt, kikiáltási áron kelt el a föld

Zalaegerszeg - Megkezdődött a három hektárnál nagyobb területű, állami tulajdonú termőföldek árverezése hétfőn Zala megyében is. A megyeszékhelyen a hétfői, első árverési napon minden felajánlott földrészlet elkelt.

Hajdu Péter

Nyolc alkalommal koppant háromszor a kalapács hétfő délelőtt Gaál Csaba árverésvezető kezében, jelezve, a felajánlott állami tulajdonú földekre eredményes vevői ajánlat érkezett. Összesen 37 hektár kelt el, több mint 34 millió forintért.

A Mártírok úti földhivatal emeleti termében rendezett földárverés nyilvános volt, a terem egyik felében levő asztalsorokat a licitálóknak tartották fenn, a másik oldalon pedig az érdeklődők foglalhattak helyet. Utóbbiakból jóval többen voltak. Az eseményre – valószínűleg, mert ez volt az első Zala megyében – sokan érkeztek.

– Kisbucsa mellett szeretnék vásárolni egy darab állami földet, de annak majd decemberben lesz az árverése. Most csak tájékozódom, hogyan megy ez az egész – mondta egy férfi.

Többen voltak így, akik csak tapasztalatszerzés miatt jelentek meg. A hétfői árverésen összesen nyolc földrészlet került kalapács alá, valamennyi Zalaszentmihály határában levő külterületi ingatlan, többségében szántó, illetve rét.

Jogi képviselővel (az ő jelenléte a licitálás egyik feltétele) mindössze egy család jelent meg.

Gaál Csaba árverésvezető adatokat egyeztet az árverésben részt vevő Czirákinl Kiss Ildikóval (Fotó: Pezzetta Umberto)

A szabályok és a felajánlott földrészletek ismertetése után minden földre csak egyetlen személy nyújtotta magasba a számmal ellátott licitáló lapját, senki sem emelte tehát a kikiáltási árat. Az első földrészletre egy fiatalember, az utána következő hét földterületre pedig egy hölgy jelentkezett. Mint megtudtuk, anya és fia jelezte a vételi szándékot.

A hétfői termőföld kínálat kikiáltási áron kelt el, egyenként 2,9 és 7,8 millió forint közötti összegért. A családfő, Cziráki Gábor csak részt vett az eseményen, ő nem licitált, vele beszéltünk.

– A kikiáltásra bocsátott földek mind a szomszédunkban vannak. Ha sikerül megvásárolni a most felajánlott állami területeket, akkor lehetővé válik, hogy egyben műveljük a birtokainkat. Ez a néhány hektár ugyanis a mi területeink között helyezkedik el. Húshasznú szarvasmarhatartással és növénytermesztéssel foglalkozunk – mondta többek között a gazdálkodó.

A licitre bocsátott területek egy részét most is használja az általa működtetett kft., bérlőként. Ahogy hallottuk, 2033 őszéig szól a bérleti joguk, tehát hosszú távra terveznek. Ha viszont a család tulajdonába kerülnek a földek, nyilván nem kell majd bérleti díjat fizetni. A szabályok szerint hatvan napot kell még várniuk, utána köthető meg az adásvételi szerződés, és akkor kell kifizetni az árat.

– Az árverés lebonyolítása gördülékenyen zajlott. Mind a nyolc, összesen több, mint 37 hektárnyi felajánlott állami tulajdonú földrészletet sikerült kikiáltási áron, összesen 34.350.000 forintért értékesíteni. Az árverések során probléma vagy kifogás nem merült fel – foglalta össze az első árverési nap tapasztalatait dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!