Gazdaság

2017.06.12. 19:15

A cseresznyében keletkezett fagykár, de nincs hiány a gyümölcsből

Néhány hete már megjelent a cseresznye a piacon. Először csak a nagy magú, vékony húsú kora tavaszi, amit csomóban árulnak, most viszont már a sötétre érett, nagy szemű gyümölcs kínálja magát. Beindult a cseresznyeszezon.

Hajdu Péter

- Kisebb, mintegy harmincszázalékos fagykárunk volt a cseresznyeültetvényben. A fagy területenként változott, nem volt általános. Most kezdjük a cseresznyeszüretet, a gyümölcs minősége nagyon jó, a csapadék hiánya azonban gondot okoz. Öntözzük az ültetvényt, de az öntözés nem tudja pótolni az eső hiányát, és ez egy kis méretcsökkenést okoz. Néhány milliméterrel kisebbek a szemek - mondta Farkas Ervin, az Alma 2000 Kft. vezetője.

A cégnél mintegy 80 hektáron termesztenek cseresznyét.

- Követjük az eddigi értékesítési stratégiánkat. Mi friss fogyasztásra szállítjuk piacra a gyümölcsöt. Az árakról még nem tudok nyilatkozni, nagyon az elején vagyunk a szezonnak. De a tavalyi, illetve a korábbi évekhez képest sem változnak számottevően. Az országban fagykárok csak itt, a Nyugat-Dunántúlon voltak, jégkárok viszont elszórtan több helyen is. Európai viszonylatban fagykárok Szlovéniában és a szomszédos ausztriai Burgenlandban fordultak elő számottevő nagyságban. Ez azonban nem jelenti, hogy hiány lenne cseresznyéből. Európában valahol mindig sok terem, és ma már csak logisztika kérdése, hogy hová szállítják. Ez minden gyümölcsre igaz - mondta a szakember.

Fagyasztás előtt a sérült szemeket kiválogatja a szalagon Kovács Hajnalka, Vas Józsefné és Horváth Imréné
Fotó: Katona Tibor

A napokban megkezdődött a cseresznye feldolgozása (azaz fagyasztása és csomagolása) a Bagodi Hűtőház Kft.-ben. A beszállított gyümölcs a feldolgozósoron először a szártépőbe kerül, majd egy mosón keresztül a válogató szalagra, onnan a magozóra megy át, és fagyasztása után még egy válogatást követően kerül dobozokba. A cég dolgozói ezekben a napokban két műszakban végzik a munkát.

- A szomolyai fajtát vásároljuk fel Gyöngyös térségéből. Feketére érik, mézédes, de gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar leérik. A napi 20 tonnás feldolgozó kapacitásunkat figyelembe véve alig több mint egy hétig ad munkát. Utána már jön is a meggy - így Kovács Péterné, a feldolgozó cég vezetője. - Jó a cseresznyetermés, a beszerzési területünkön ugyanannyi van, mint tavaly. Csak a szomolyai fajtát vesszük, mert puha állagú, lekvárfőzésre ez a legalkalmasabb. Két piacra szállítjuk: Olaszországba, valamint Svájcba. Az utóbbi országba étkezési célra, az olaszok esetében pedig konzervipari megrendelésre, ott lekvárt készítenek belőle. Így összesen mintegy 160 tonnát vásárolunk és dolgozunk fel a cseresznyéből. Németországban és Svájcban jó a kereslet, ezekben az országokban sokfelé elfagyott a gyümölcs. Meggyből nagyobb keresletre számítunk, mert Lengyelországban nagy volt a fagykár. Azonban az árakat elsősorban a konzervipar határozza meg - mondta többek között Kovács Péterné.

Hozzátette: itt a feldolgozási szezon, a cseresznyét követi a meggy, azt a málna, a sárgabarack, majd a ribiszke, végül a szilva és a bodza zárja a sort.

A cseresznyeárak igen nagy különbségeket mutatnak. A budapesti nagybani piac árai kilónként 400-950 forint közé sorolták a cseresznyét, ami a kiskereskedelembe kerülve ennél nyilván jóval magasabb fogyasztói árakat jelent.

KIZÁRÓLAG POZITÍV TULAJDONSÁGOK

A cseresznyefogyasztás élettani hatásai után kutatva csak pozitív tulajdonságokat találtunk. Számtalan értékes vitamin és ásványi anyag található benne kisebb-nagyobb mennyiségben. B-vitamin, C-vitamin, vas, kálium, kalcium, folsav és magnézium is. A cseresznye segíthet a fájdalom csillapításában, a vérben lévő koleszterin visszatartása révén csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, a benne található rostok segítik az emésztést. A melegben segítségünkre lehet szervezetünk hidratálásában, a pattanásokkal szemben is jó, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Nyersen, étkezések után fogyasztva még a fogak fehérítésében is szerepe lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!