Gazdaság

2015.03.18. 15:45

Gyümölcsész hálózat és tréning

Zalaegerszeg - Az elkövetkező bő egy év szakmai terveiről tartott szerdán sajtótájékoztatót a Göcsej Természetvédelmi, valamint a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány.

Magyar Hajnalka

Terveikhez a Norvég Civil Támogatási Alap nyújt forrást. Darázsi Zsolt, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány (GTA) elnöke elmondta, a Dunántúlon olyannyira megszaporodtak a gyümölcsész egyesületek, hogy szükség van a hálózatba rendezésükre. Ennek érdekében hat megye (Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala) nyolc egyesülete fog össze a GTA vezetésével. A részleteket Lázár Péter ismertette, kiemelve, a cél az, hogy a meglévő civil közösségek megerősödjenek, tudásukat egyesítsék, s kialakuljon egy „profi" civil hálózat. Minden megyében létrehoznának egy bemutató gyümölcsöst, ahol az érdeklődők természetes valójukban ismerkedhetnének a védendő fajtákkal, s kiteljesítenék az „emberbarát kert" mozgalmat is.

Lázár Péter, Darázsi Zsolt és dr. Klein Ákos a tájékoztatón. Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Klein Ákos, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője a zöld szektort erősítő tapasztalatgyűjtés szükségességét emelte ki. Ennek érdekében hat természetvédelmi szakembert indítanak kéthetes tanulmányútra Izlandra, ahol az érintettek magukba szívhatják a nyugati típusú civil szféra értékeit. Hazatérve ötféle tematikus természetvédelmi tábort szerveznek majd megyénkben, amelyekben egyetemistáknak adnák tovább a tudást, amit például a faj- és élőhely védelem, az ökoterápia vagy a természetvédelmi kommunikáció ügyében megszereztek. Ezen túl pályázatot hirdetnek a zöld mozgalom jövőjéről. A legjobb koncepciók kidolgozói Angliába utazhatnak jó példákat tanulmányozni, majd tíz nagyobb hazai civil szervezettel osztják meg tapasztalataikat, roadshow keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!