Gazdaság

2017.03.30. 16:42

Gyümölcsfákat ültetnek az elhanyagolt területre Galambokon

A közel 1,7 hektáron elterülő, elhanyagolt önkormányzati területen 510 darab gyümölcsfa ültetése kezdődött el csütörtökön.

Benedek Bálint

- A régi öregek azt mondták, aki fát ültet, az unokájára gondol - fogalmazott Bertók Ferenc polgármester. - Két éve a használaton kívüli önkormányzati területeket bevontuk a gazdálkodásba. Ennek keretében kialakítottunk egy majdnem kéthektáros zöldségeskertet.

A településvezető szerint örvendetes, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával megvalósuló tanyafejlesztési programban 9 millió forintos támogatással közösségi gyümölcsöskertet alakíthatnak ki a Kispincei-dűlőn. A terület kitisztításához és további gondozásához berendezéseket is biztosított a nyertes pályázat.

A közel 1,7 hektáros területre gyümölcsfákat telepítenek. Szabó Lilla (balról), Bertók Ferenc és Jáger Valéria almafát ültettek
Fotó: Szakony Attila

A telepítésért Szabó Lilla kertészmérnök felel, aki falugazdászi és sokrétű növény- s gyümölcstermesztési tapasztalattal rendelkezik.

- A hét évvel ezelőtti statisztikai adatok szerint 13 hektár szőlő és 9 hektár gyümölcsös volt a falu határában - mondta Szabó Lilla. - Ebből jól látszik, hogy nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. Az elhanyagolt területet bekerítettük, és művelésre alkalmassá tették az ott dolgozók. Összesen 340 darab szilvafát ültetünk, de kerül még a földbe különböző fajtájú körte és alma is. A telepítés mellett az elnyert támogatásból lehetőség nyílik a későbbi gondozásra, a betakarításra és a feldolgozásra is.

 

Az átfogó program keretében a képzetlen közfoglalkoztatottaknak Jáger Valéria kertészmérnök termesztési ismereteket ad majd át.

- A későbbiekben megtermelt gyümölcsöt elsősorban a rászoruló családok, valamint a gyermekétkeztetés kapná meg - így Szabó Lilla. - Az ezen felüli terményből lekvárok és aszalványok készülnek. A jövőben szilvás gombóc fesztivál elindítását tervezzük, mellyel tovább színesedne a turisztikai kínálatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!