Gazdaság

2016.10.23. 17:15

Ha almát tenne el télire...

Körkép - Számos jól tárolható almafajtát ismerünk ma már, ahhoz azonban, hogy a téli alma kitartson tavaszig, nem mindegy, mikor szedjük le, és hogyan tároljuk a gyümölcsöt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte az almatárolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Zalai Hírlap

Amíg a nyári almák szedési és fogyasztási ideje egybeesik, addig a késői érésű - különösen a téli - fajtáknál két különböző érettségi időt, szedésit és fogyasztásit különböztetünk meg. Az érési időkben különösen a téli almák esetében van jelentős eltérés. A megfelelő időben szedett téli alma jól tárolható, és a tárolás során válik igazán ízletes, élvezhető gyümölccsé: megváltozik az alapszíne, puhább és édesebb lesz a húsa.

A fogyasztási érettség állapotát viszonylag könnyű megállapítani, a legkézenfekvőbb házi módszer a gyümölcs ízlelése, tapintása. Az optimális szedési időt azonban jóval nehezebb meghatározni. A túl korán leszedett alma minősége gyengébb lesz, és elmarad az érés vége felé tapasztalható súlygyarapodás, míg a késve betakarított gyümölcs veszít tárolhatóságából, továbbá a késlekedés negatívan hathat a következő évi termésmennyiségre is.

A NÉBIH által elvégzett jódos teszt szerint a bal első alma éretlen, a bal hátsó a szedési idő elején került le a fáról, a jobb hátsó a szedési idő végén, így túlérett, a jobb első pedig optimálisan érett   Fotó: NEÉBIH

Házikertben is könnyen elvégezhető és viszonylag megbízható képet ad az érési folyamatról a keményítő próba. Mindössze egy kés és jódoldat szükséges hozzá. Alapja, hogy a jód redukálja a keményítőt, így az elbarnul. A kettévágott almára jódot öntve az éretlen, keményítőben gazdag részek jól láthatóan sötétbarnára, feketére színeződnek, míg az érett, magas cukortartalmú részek színe nem változik. Célszerű tigriscsíkos állapotban szedni a tárolásra szánt almát, amikor a metszlap körülbelül 50 százlékát festi meg a jódoldat. Figyelhetjük még a magok barnulását, ami szintén az érési folyamat előrehaladásának jele.

Figyeljünk arra, hogy kocsánnyal együtt, sértetlenül szedjük le a gyümölcsöt. Érdemes 2-3 ütemben nekiállni a betakarításnak, hisz a fa koronájának különböző részein eltérő érettségűek a gyümölcsök. S lehetőleg száraz időben végezzük a betakarítást, mert a nedves gyümölcs könnyebben romolhat.

A tárolásra fénytől és fagytól védett, 2-5 fok közötti helyiséget válasszunk, amit érdemes alaposan kiszellőztetni és fertőtleníteni. A sorolva - azaz rekeszenként egymás mellett, egy rétegben elhelyezve - betárolt gyümölcs hosszabb ideig eltartható, mint az ömlesztve tárolt. Téli almát és burgonyát azonban ne tároljunk együtt, mert felgyorsítják egymás érését.

Nagyanyáink praktikái közé tartozott, hogy egy-egy szép gyümölcsöt a kocsányára kötött madzaggal felfüggesztettek a kamrában, így őrizve meg a téli ünnepekre a legszebb darabokat. Csemegeszőlőt is raktak így el, hogy a fürtben a bogyók minél szellősebben terüljenek szét.

 

 

Néhány almafajta különösen jól tárolható. Innen kapta nevét például a Húsvéti rozmaring. A Budai Domokos almafajtát a Székelyföld egyes részein Pünkösdi Jonathánnak is nevezték. A Golden Delicious is közismerten jól tárolható, akár házi körülmények között is. Az újabban elterjedt fajták közül pedig a Braeburn, valamint a Fuji egyaránt hosszan tárolható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!