Gazdaság

2016.01.31. 10:12

Háló rezsitartozásra

Zalaegerszeg - Az ország más részein eredményeket ért már el az E.ON kezdeményezésére a Családjainkért Alapítvány által indított Háló a tartozást felhalmozott családoknak nevű program. A kezdeményezés tavaly a zalai megyeszékhelyen is beindult.

Hajdu Péter

Az alapítvány kérésére a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központ is bekapcsolódott a szervezésbe, aminek eredményeként a programban való részvételt vállaló családok számára rendszeres összejöveteleket, az adósság leküzdésében segítő tréningeket rendeznek az Apáczai téri központban.

- Olyan családokat kerestek a program kezdeményezői, akik áramdíj tartozást halmoztak fel, problémás számukra a fizetés, de vállalták az együttműködést. Ennek során egy összesen 40 órás, 10 alkalommal megtartott tréning keretében számukra egyénileg kidolgozott hátralékkezelési tervet alakítanak ki, aminek a megvalósításában is segítséget kapnak. Tizenkét család vállalta, hogy részt vesznek a tréningeken. A felén már túl vagyunk, most a hatodik tréning következik - tájékoztatott a pénteki rendezvényük előtt Zsolnai Judit, a Zalaegerszegi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője.

Medveczky Andrea (jobbról) Simon Istvánnéval, a program egyik résztvevőjével tekinti át a tennivalókat

A programban részt vevők a 30-400 ezer forint közötti tartozásukat rendezhetik, és feltétel volt, hogy jövedelmük legyen. A hátralékuk egy részét vállalták, a másik részt támogatásként kapják. A teljesítendő összeg fizetését az egyéni lehetőségeket figyelembe véve osztják el egyéni futamidőkre.

- Több helyen megjelentünk ezzel a programmal, és feltett szándékunk, hogy folytatjuk. A lényege ugyanis nem egyszeri tűzoltás. A program résztvevői megtanulják, mit kell tenniük, hogy legközelebb ilyen bajba ne kerüljenek. Kedvezményük abban valósul meg, hogy a tartozásuk nagyobb részét az E.ON kifizeti, de az adósnak is be kell szállnia, az erejéhez képest - mondta Tóth Béla, az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. ügyvezetője.

Arra a kérdésre, hogy a szolgáltatónak mennyi hasonló kintlevősége van, a program zalaegerszegi adatával válaszolt. Közölte, hogy az itt bevont családok összesen 2 millió forinttal tartoznak, s ez a program végére rendeződik.

- A program tíz modulból áll, amelyek között szó volt a pénzügyi lehetőségekről, az egyéni szokásokról, életviteli kérdésekről. A pénzügyekről korábban beszéltünk, ma tovább lépünk, pénzügyi célokat próbálunk találni, és azoknak a tervezéséről lesz szó. A részt vevők anyagi lehetőségei egyéniek, de alapvetően szűkösek. Például arról is szól ez a történet, hogy amit itt önrészként beajánlottak, az a pénzügyi teljesítés után felszabadul. Lényeges, hogy azzal az önrésszel mit lehet majd kezdeni a későbbiekben, akármilyen kevés - mondta érdeklődésünkre Medveczky Andrea tréner, a Családjainkért Alapítvány szakmai vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!