Gazdaság

2016.08.22. 17:20

Határszemlén - Hogyan tartják be a faültetési rendeletet?

Zalaegerszeg – Az idén, tavasszal, a fás szárú növények telepítési szabályairól hozott rendeletében megtiltotta a fehér akác ültetését a városban és a zártkertekben is a megyeszékhely önkormányzata.

Győrffy István

A köznapi nevén  faültetési rendelet fellép az önerdősülés ellen is. Vannak ugyanis olyan elhanyagolt birtokok, amelyeken már megjelent az akác, s a tulajdonosaik nem tesznek ellene semmit. Márciusban Székely Róberttel az önkormányzat földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferensével szétnéztünk a zártkertekben, hogy lássunk néhány példát a rendelet megalkotásának időszerűségéről. Mi történt azóta ezeken a területeken? Ezt néztük meg Székely Róberttel, s Magyar Andrással, aki most fejezi be a egyetemet, s az önkormányzatnál gyakornokoskodik.

Először azokat a csácsi-hegyi telkeket tekintettük  meg, amelyek elhagyatottsága már eddig is gondot okozott a szomszédoknak. A hegyre vezető műút mentén található az első elhagyott parcella, amelyik két gondozott kert közé ékelődik. A telek mindkét oldalán elvadult, metszetlen szőlőlugas fut végig, rajta a fertőzésekkel, betegségekkel dacoló szőlővel. Az úttól kezdődően jókora akácfák magasodnak az áthatolhatatlan gazban, s beljebb is látszanak már akácsarjak, s látni parlagfűt is.

Székely Róbert GPS helyzet-meghatározó műszerrel azonosítja be a telket, hogy intézkedni tudjanak a tulajdonosnál a gondozást illetően.

- Levélben szólítjuk fel a tulajdonost, hogy tegye rendbe a birtokát, erre határidőt írunk elő, s visszaellenőrizzük a megtörténtét. Ha a felszólításnak nem tesznek eleget további eljárások következnek. Nyilván, valamilyen nyomós oka lehet a  művelés elhagyásának, mert egyébként egy szép birtokról van szó – mondja Róbert.

 

A következő problémás telkeket a Peteli-hegy melletti  domboldal alján találjuk. A szépen gondozott telkek alatt egy nagy, frissen kaszált parlag terület fekszik, amelyen a tavasszal még öreg szőlő volt. Ezt az új tulajdonos kivágta, látszik, hogy célja van a földdel mert gondozza. A telek alján növő akácfákat, amelyek a szomszédos kertből terjedtek át a birtokára  szintén eltávolította. Igen ám, csakhogy a levágott fák tövei újra sarjadtak, s szinte dzsungel sűrűséggel nőnek most újra.

Így járt az akác elfutotta telek hosszanti szomszédja is. Látszik, ő is megpróbálta kiirtani a terjeszkedő akácot, de ez nem sikerült. Az elmúlt évi levágást felégették, de az akác lett az erősebb, most újra hajt, sőt az egész telket elfutotta a friss sarjadék. Ez már a következő szomszédig ér, aki viszont hősiesen próbál rendet tartani a kertjében.

- Itt a példa arra, mi ellen lépett fel az önkormányzat a rendeletében. Ha egyszer elfut az akác, azt óriási erőfeszítések árán lehet csak megállítani, vagy kiirtani. És mindezért itt az a gazda a felelős, aki a saját területén nem fékezte meg az akácot, nem gondoskodott korábban kellő védőtávolságról a kertje szélén. Látszik a kerítés, és az is, hogy tőle indult el a szomszédos területek akácosodása  - mondja Róbert.

A laikus is látja, ha a példásan gondozott szőlőtőkéktől pár méterre növő akác sarjakat nem irtják ki, hamarosan több méteres fák veszélyeztetik közvetlenül az ültetvényt. Talán még időben jön az intézkedés, arról nem is beszélve, hogy a gondozatlan terület tele van burjánzó parlagfűvel.

Az  akác elfutásával azonban nem csak a város környéki szőlőhegyek kertjeiben találkozni, hanem belterületen is. A Nemzetőr utca végén, a szép új társasházak szomszédságában egy nagy, eladó telken nő szinte robbanásszerűen az akác. Egy fiatal akácos volt itt, amit az év elején levágtak és példásan eltakarítottak,  hogy láthatók legyenek a telek valóságos méretei. Mostanra embernyi, áthatolhatatlan sűrűségű sarjadékot hozott a kivágott erdő.

- Ha nem bántották volna az erdőt addig, ameddig nem építkeznek, nem történt volna az, amit most tapasztalhatunk. A levágott fák gyökérzete intenzív növekedésnek indult, és már a volt erdőszéltől tíz méterre is felszínre törnek az életerős sarjak. Ott is megjelent az akác, ahol korábban nem volt. A városban előírás, hogy a belterületi építési telket is rendben kell tartani, évente többször is le kell kaszálni, ha egyéb módon nem művelik  - mondja Róbert, miközben beazonosítja a telek koordinátáit.

A faültetési szabályozáson túl, a város köztisztaság, valamint a településtisztaság fenntartásáról szóló rendelete tartalmazza az ingatlanokkal kapcsolatos köztisztasági feladatokat, amely előírja, hogy a beépítetlen ingatlan tisztán tartása és gyommentesítése a tulajdonos kötelezettsége. Az erdő kivágása előtti állapotokhoz  képest jelentősen megnőtt az elgazosodás és megjelent a parlagfű is telken.

Székely Róbert azt mondja, hogy nem érkeztek bejelentések hozzájuk a faültetési rendelet be nem tartása miatt. Ez azonban, mint a példáinkban is látható, nem azt jelenti, hogy minden rendben van. Az elhagyott parcellákról megállíthatatlanul fut tovább az akác. Történeteink is látványosan mutatják, ha másként nem megy, jobb mielőbb védelmet kérni, mert ahol elszabadul, szinte kiirthatatlan ez a növény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!