Gazdaság

2017.02.08. 19:35

Hitel, kamat, csekk, utalás: egy tanfolyam, ami az életre nevel

Zalaegerszeg - Életszerű, élményszerű pénzügyi foglalkozásoknak néznek elébe azok a középiskolások, akik a szerdán a BGE-n kezdődött kurzusra beiratkoztak.

Arany Horváth Zsuzsa

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor elveszünk a banki ügyeink intézésében, nem pontosan értjük a hitelfelvétel, a kamatszámítás rejtelmeit, vagy bizonytalanok vagyunk a pénzünk utalásakor. Ez ellen tesz a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kara, amikor középiskolásokat invitál padsoraiba.

- A pénzügyi kultúra fejlesztését szolgáló foglalkozásokat lehetővé tevő pályázatot a Magyar Közgazdasági Társaság zalai szervezetével együtt valósítjuk meg, azért, hogy minél korábban, minél szélesebb körben javítsuk az idevágó ismereteket, segítsük, hogy a személyes pénzügyi teendőket megfelelő információkkal felvértezve végezzék a fiatalok - mondta a szerdán kezdődött és júniusig heti két alkalmat jelentő kurzus kezdetén Balázsné dr. Lendvai Marietta, aki elmondta, nagy érdeklődés mellett kezdik meg a munkát, hiszen több zalaegerszegi középiskolából majdnem 100 diák vesz részt a játékos vetélkedővel záruló tanfolyamon, ahol majd ajándékokat is nyerhet az, aki mindvégig kitartott.

A megyeszékhelyi Csány-szakgimnáziumból érkezett diákokat Balázsné dr. Lendvai Marietta docens tájékoztatja a BGE-n júniusig tartó pénzügyi foglalkozások tematikájáról. Előtérben Kertész Zsolt, Szorcsik István, Horváth Laura és Csonka Anett
Fotó: Katona Tibor

- A lehetőség adott a saját hallgatóinknak is, hiszen a szakirányon tanulók számára is fontos a személyes pénzügyi kultúra magas szintje, amellett, hogy elsősorban vállalati struktúrákat tanulnak - folytatta a programot vezető egyetemi oktató. - Az alapismereteket továbbadó előadásokon túl gyakorlati foglalkozásokat is tartunk majd, játékos, oldott formában igyekszünk fejleszteni ez irányú ismereteiket. A végén tanúsítványt kapnak arról, hogy elvégezték a tanfolyamot.

A szakember elmondta, a közelmúltban a devizahitel felvételének országos problémává válása sokkolta a családokat, ráébresztette őket arra, hogy sokkal körültekintőbben kell a pénzügyi döntéseiket meghozniuk.

- A tévéreklámok most is biztatnak a hitelfelvételre...

- Mi szemléletet és ismeretet adunk, de a felelős döntéseket mindenki saját maga hozza meg, a lehető legtöbb információ összegyűjtése után. Reméljük, a gyerekek az itt megszerzett tudással hasznosan visszahatnak a saját szüleikre is.

- Egyfelől szakmai szempontból is érdekel a program, de a saját és a családunk pénzügyei ügyében is várok hasznosítható tudást - mondta érdeklődésemre a ZSzC Csány László Szakgimnáziumából önszántából érkezett tizedik osztályos Kertész Zsolt, aki elképzelhetőnek tartja, hogy majdan itt végzi felsőfokú tanulmányait. Osztálytársa, Szorcsik István is átélte már, hogy a családja hozzá fordult, amikor pénzügyintézésre került a sor. Horváth Laura és Csonka Anett is azért jött a tanfolyamra, mert az átlagosnál jobban érdekli a közgazdaságtan.

Nemzetközi kutatások jelzik, a középiskolás korosztály pénzügyi ismeretei a leghiányosabbak, pedig nagyon korán fontos pénzügyi döntéseket kell meghozniuk, amelyek egész életükre hatással vannak. A fejlett országokban számos fiatalnak óriási hitelkártya- és diákhitel-tartozása van, ami megakadályozza őket abban, hogy jövedelmük egy részét megtakaríthassák. Nagy-Britanniában a megkérdezett 16-24 év közti korosztály 50 százalékának volt folyószámlahitele, 34 százalékának pedig hitelkártyája, amelyeken a felhalmozódott adósság a vizsgált évben (2008) 15 százalékkal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!