Gazdaság

2017.06.27. 15:33

Hőségben a védőitalon túl pihenőidő is jár a dolgozóknak

NAGYKANIZSA - A tikkasztó meleget a legjobb (lenne) egy hűs tóban elviselni. Ám ez sajnos csak vakáció idején jöhet szóba: ha munkáról van szó, azt tomboló Celsiusoktól függetlenül is el kell végezni.

Szabó Zsófia

Az előrejelzések szerint némi enyhülés (jó)pár nap múlva várható csak. Ráadásul, a Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint ma tovább fokozódik a hőség, ámbár nyugaton a felerősödő szél nyújthat némi felfrissülést. A kánikulának azonban még ez sem parancsol stopot, ahogy a forróság sem a muszáj-munkavégzésnek.

Mindenkinek más a hőérzete: vannak, akik zárt helyiségben is szenvednek a melegtől, ugyanakkor a közvetlen napsütésnek leginkább azok vannak kitéve, akik szabadtéri munkát végeznek. Mindkét esetben a munkavédelemről szóló törvény rögzíti, hogy a munkáltatók kötelesek fokozottan védeni dolgozóikat a nyári meleg idején. Ezt mondta Pék Sándor felsőfokú munkavédemi szakember, aki a főbb előírásokat ismertette. Kiemelte: a munkavégzéshez megfelelő környezetet kell biztosítania a munkáltatóknak. Pihenőidő és védőital a zárt térben dolgozóknak is megjár 24 Celsius fokot meghaladó hőmérséklet esetén, ám jobban kell figyelni azokra, akik a szabadban végzik teendőjüket.

– Az óránkénti 5-10 perc pihenőidő, árnyékos helyen és a megfelelő hőmérsékletű folyadék biztosítása alapvető kötelezettsége a munkáltatóknak – folytatta Pék Sándor munkavédelmi szakember. – Arra is törekedniük kell a szabadban dolgozó munkavállalóik esetén, hogy minél kevesebb időt töltsenek a tűző napon – összegezte.

 

Jólesik a hűtött ásványvíz az Erzsébet téren dolgozó úttisztító csapatnak, köztük Bagarus Ferencnek, Kőfalvi Zsuzsannának, Kovács Kálmánnak, Ladeczky Krisztinának. A palackozott vizet Branovicsné Kocsis Rózsa vezető diszpécser (középen) szállítja naponta több alkalommal a cég munkatársainak Fotó: Szakony Attila

Sok  szakma van, amely évszaktól függetlenül a szabadban történik. Az építőiparban dolgozókon túl az úttisztítók, a rakodók, a parkgondozók  sincsenek irigylésre méltó helyzetben. A dél-zalai városban a Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. közel másfélszáz embert foglalkoztat hasonló  munkakörökben. A cég   szolgáltatási és értékesítési igazgatója, Molnár-Rodek Bernadett elmondta: dolgozóikra, az előírtak mellett, a munkakörülmények kialakításával is figyelnek. Telephelyeik és járműveik nagy része légkondícionált, így  azok a kollégáik, akik hulladékgyűjtést végeznek, többször beszállhatnak hűsölni az autóba.

Parkgondozásban, illetve (többek közt) útépítésben, javításban a Via Kanizsa Zrt. is sok embernek ad munkát. Fitos István vezérigazgató jelezte: az említetteken túl még úgy   segítik dolgozóikat a melegben, hogy jégakkuval felszerelt hűtőládákat vásároltak nekik, amikben külső helyszíni munkavégzés esetén   magukkal vihetik a hűtött védőitalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!