Gazdaság

2017.06.27. 16:30

Hőségben fogy a ventilátor - Egy klímaberendezés beszerelésére ilyenkor már heteket kell várni

ZALAEGERSZEG - Múlt héttől megjött a hőség, néhány nap fáziskéséssel pedig megindult a vásárlói roham a ventilátorokért.

Hajdu Péter

A Magyar Távirati Iroda információi szerint - a Media Marktnál, a Praktikernél és a Tescónál mérték fel a helyzetet - a két műszaki áruházláncnál 30-40 százalékkal emelkedett a ventilátorok, légkondicionáló berendezések eladása júniusban a tavalyi év azonos időszakához képest. A forgalom szoros összefüggésben van az adott hónap időjárásával, ez júniusban is bebizonyosodott. A tapasztalatok szerint a hűtő- és klímaberendezések iránt a minimum 1-2 héten át tartó száraz idő és 30 Celsius fok körüli hőmérséklet esetén kezd nőni az érdeklődés. Ventilátorokból fogy a legtöbb, mivel ezek a legolcsóbbak és egyszerűen üzembe helyezhetők. A másik népszerű kategória a mobilklíma, amely könnyen kezelhető, illetve szintén gyorsan üzembe helyezhető. A nyári hőségben ugyanis a vásárlók elsősorban az azonnali megoldást keresik.

- Idén eddig nem volt hiány, ki tudtuk elégíteni az igényeket ventilátorból. Ez a második hét, amikor nagy meleg van, ennek megfelelően növekszik is az igény napról napra. A vásárlók az 5-6 ezer forintnál kezdődő ventilátorokat veszik elsősorban, közkedveltek az állóventilátorok, mert azokhoz nem kell külön asztal, amire felteszik, és többféleképpen lehet állítani őket. A masszívabb, fémlapátos padlóventilátorokat is keresik, de vannak, akiknek a dizájnosabb megoldások tetszenek, ők az úgynevezett osztott ventilátorok közül választhatnak. Többéves megfigyelésünk, hogy másfél-két hét meleg kell ahhoz, hogy az emberek meginduljanak ventilátort vásárolni. A hét végétől érezzük is ezt a folyamatot - mondta érdeklődésünkre Csete Attila, az egyik zalaegerszegi belvárosi műszaki üzlet társtulajdonosa.

- Az érdeklődés természetesen kimagasló ezekben a napokban. Mindig vannak, akik az idényjellegű klimatizálás iránt érdeklődnek. Akik érzékelve a hőséget azt mondják, hogy már nem bírják elviselni azt, és most azonnal ide a klímát. Egyébként utóbbiak már lekéstek. Ezt nem csupán a saját helyzetünk alapján mondhatom, hanem a környéken dolgozó kollégák esetében is többhetes várakozásra kell számítani a klímaberendezés üzembe helyezéséhez - hallottuk Moód Tímeától, egy zalaegerszegi klimatizálással foglalkozó vállalkozás vezetőjétől.

Mint mondta, akik igényesebb megoldást kerestek a lakásuk klimatizálására az idei nyárra, azaz kültéri és beltéri egységgel rendelkező berendezést akartak, azok már áprilisban jelentkeztek. Mint a szakember elmondta, a megnövekedett várakozási időt az is befolyásolja, hogy csökkent a klímaberendezés telepítésére jogosult vállalkozások száma. Komolyabb klímaberendezést beszerezni és főleg beszereltetni már nem olyan egyszerű. Ugyanis az osztott rendszerű - kül- és beltéri - egységgel működő berendezéseket nem szerelheti be akárki. A vevőnek olyan vállalkozást vagy szakembert kell keresni ehhez, akinek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságtól engedélye van erre a tevékenységre. A második éve érvényben lévő szigorítást a klímavédelem érdekében született Párizsi Egyezmény alapján vezették be Magyarországon is. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését vállalta hazánk is. Az osztott rendszerű klímák beltéri egységébe töltött hűtőközeg is az említett kategóriába tartozik, ezért nem engedik bárki számára az ilyen klímák beszerelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!