Gazdaság

2016.11.24. 12:34

Idén is dolgozott a dióburok fúrólégy - Zala megyében is nagy károkat okozott

A termesztők a dió felét sem tudták betakarítani.

A Positive Communications felmérése szerint kárért nemcsak a késő tavaszi fagyok és az elhúzódó hideg időjárás a felelősek, hanem egy Amerikából behurcolt rovarfaj is károsította a megmaradt állományt. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadójának elmondása szerint a hazánkban 5-6 éve ténykedő dióburok fúrólégy a szomszédos délnyugati országokból érkezett és barnás elszíneződést okoz a dióhéjon, ami gyengíti az export dió minőségét.

A dióburok-fúrólégy kifejlett lárvája 8-10 mm nagyságú Forrás: Positive Communications

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Kft. (MKSZN) értesülései szerint azonban a veszteséghez hozzájárult a délnyugati országokból érkező dióburok fúrólégy károkozása is, amely a Dunántúlon okozott jelentősebb fertőzést.

A rovar jelentős kártétele  azért aggasztó, mert Magyarország dióexportból vezető helyen áll, a héjas dióval szemben pedig minőségi követelmény, hogy szép, világos és foltmentes legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!