Gazdaság

2016.04.14. 12:44

Idén tavasszal minden egyszerre virágzik, ami kockázatot is jelent a méhészeknek

A gyenge tél és a korai tavasz következtében hetekkel előre jár a természet. A virágok beérték egymást, egyszerre nyílik minden. Az egyik kiskertben az utolsó szirmait dobja le éppen a legkorábbi gyümölcsvirágok egyike, a kajszi, de mellette néhány méterre, egy védett részen már kipattantak az orgona szirmai. De együtt pompázik a meggy és a repce is.

Hajdu Péter

Kell ennél dúsabb terített asztal és jobb tavaszi indulás a méhek, a zalai méhészetek számára?

– Bizakodunk abban, hogy egy eredményes, jó év indult a méhészek számára az idei tavasszal, csak a mézárak is hasonlóan jól alakuljanak. Egy kicsit megtréfált bennünket az időjárás azzal, hogy valóban, minden egyszerre virágzik. Igazából nem volt tél, ezért díszlik a meggy, a cseresznye, az alma, a repce, a gyermekláncfű is. Virágbőség van, és az időjárás is megfelelő a gyűjtéshez. Csak a méhcsaládok állapota nem mindenhol kielégítő. Az enyhe tél nem volt kedvező a méhészetek számára, mert áthúzódó fiasítások zajlottak, ami többfelé legyengítette, elöregítette a telelő állományt. Emiatt korán jött a nemzedékváltás, lecsökkent a népesség a kaptárakban. Ahol így történt, ott a méhészek csak nagyon sok munkával tudják a méhcsaládokat termelő családokká fejleszteni. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy megfelelően ki tudják használni a már megindult repcevirágzást, és a gyorsan közelítő akácvirágzást– mondja Hampuk Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Zala megyei szaktanácsadója.

Ahol a családok népessége nem megfelelő, ott hiába kínálja a természet a rengeteg virágot, a lehetőséget nem tudják kihasználni a szorgos rovarok. Ahol sokan vannak, ott örülhet a méhész.

A szakemberrel, aki maga is gyakorló méhész, egy pókaszepetki meggyesében találkoztunk néhány napja. A sok hektáros gyümölcsös fehér színbe öltözött, ennek a szélére telepítette a kaptárakat tartalmazó szállító konténert. A gyümölcsöstől tíz-húsz méterre pedig már aranysárgában pompázott a repcetábla. A kettő között a levegőben óriási volt a forgalom, el kellett húzódni a hordás útvonalából, aki nem így, az nem ússza meg szúrás nélkül.

– Nyolcvan méhcsaládot hoztunk ki ide a gyümölcsösbe. Itt vagyunk az alma- és a körtefák virágzásakor is. Idén tizenötödik éve, ezeknek a gyümölcsfáknak a telepítése óta jövünk minden tavasszal. Egy ekkora gyümölcsös virágzása jó lehetőség nekünk is, de ez kölcsönös együttműködés. A méheink segítenek a gyümölcstermesztésben a beporzással – mondta a szó szerint gyümölcsöző kapcsolatról Hampuk Gábor.

Megfigyelése szerint a méhei nem járnak összevissza ebben a bőségben.

Hampuk Gábor átnézi a méhcsaládokat, és egy-egy újabb fiókot helyez be a rakodó kaptárakba a további hordásnak

– Azt figyeltük meg, hogy a nap bizonyos szakában csak bizonyos növényeket látogatnak. A kora reggeli időszakban és késő délután vannak fenn a meggyen. A nap középső részében, úgy tizenegytől délután háromig pedig a repcére járnak.

Ez persze azt jelenti, hogy most csak vegyes virágmézzel telnek a kaptárak. Mint a méhész elmondta, körülbelül még egy hét, amíg elvirágzik a meggy, akkor kipörgeti a repcét is tartalmazó, de zömmel gyümölcsvirágból származó tavaszi vegyes virágmézet. Utána csak a repcéből hordják a nektárt, amit külön elvesz a kaptárakból tiszta repcemézként, mindaddig, amíg az akác el nem kezd virágozni.

– Ha ilyen marad az időjárás, és nem jön komolyabb lehűlés, akkor bizony május első napjaiban már lesz akácvirágzás, ami nagyon korainak számít. Az lesz a veszélye, hogy a május elején kezdődő akácvirágzásba belenyúlhat a repce, mivel utóbbi két-három hétig képes virágozni. Addig pedig nem lehet a legjobban fizető, tiszta akácmézet pörgetni, és ez kárt jelent a méhészek számára – hallottuk e tavaszi bőségről, ami egyben kockázat is a méhészek számára.

Címkék#méhészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!