Gazdaság

2016.10.05. 21:11

Jön az idénymunka, figyel a NAV

Az őszi betakarítások idején a gazdálkodóknak több munkaerőre van szükségük, mint máskor.

Zalai Hírlap

A legjobb megoldás az átmeneti létszámnövelésre az egyszerűsített foglalkoztatás. Egy munkáltató ugyanazt az idénymunkást egy naptári éven belül maximum 120 napra alkalmazhatja egyszerűsített foglalkoztatás formájában.

A feleknek elég szóban megállapodniuk, de a munkáltatónak a NAV-nál be kell jelentenie a foglalkoztatást. A bejelentést ügyfélkapun keresztül a 16T1042E jelű adatlap megküldésével vagy a 185-ös telefonszámon lehet teljesíteni. Ezt a munkavégzés kezdete előtt kell megtenni, módosításra, visszavonásra a bejelentéstől számított két órán belül van mód. Ha a munka a bejelentés utáni napon kezdődik, aznap reggel 8 óráig kell a módosítást bejelenteni, különben a munkáltatónak meg kell fizetnie a közterhet az előző napra is.

Ha pedig a foglalkoztatás több napra szól, mint az az eredeti bejelentésben szerepel, a plusz napokon is reggel 8-ig kell a módosítást bejelenteni.A közteher minden naptári napra munkavállalónként 500 forint, amit a munkáltatónak a következő hónap 12-éig kell befizetnie.

Az idénymunkás bejelentésének elmulasztása bírságot von maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!