Gazdaság

2017.04.18. 13:13

Nagy méhpusztulás volt a télen, gyenge családokat talált a tavasz

Zalaegerszeg – Koratavaszi meleg, majd napjainkra ismét megjött a hideg, a hét hátralevő részére még éjszakai, hajnali fagyot is jósoltak. Ezek a körülmények a gazdálkodásban általában is nyugtalanító tényezők, a méhészek számára pedig nagyon rossz hírek.

Hajdu Péter

Az idei méhészeti szezon kezdetét az időjáráson kívül más is meghatározza, méghozzá nem kedvező előjellel.

– Nagyon kemény, hideg télen vagyunk túl, amihez súlyos méhcsalád vesztés társult. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület felmérése szerint az országban a méhcsaládoknak átlagosan a 30-40 százaléka pusztult el. Ez főként az előző évek hozadéka volt, mert az előző időszakokban nem voltak hideg telek, a méhcsaládok folyamatos fiasítási állapotban voltak még a téli időszakokban is. Ennek az volt a következménye, hogy a varroa atka fertőzöttség megnövekedett. Ez a folyamat 2016-2017 telén csúcsosodott ki. A megmaradt állományok sem erősek, a méhészeknek nagyon meg kellett dolgozniuk most tavasszal azért, hogy viszonylag elfogadható fejlődés kezdődjön meg a méhcsaládokon belül – mondja Hampuk Gábor, az OMME zalai szaktanácsadója.

Hozzátette, hogy a márciusi, esetenként 24-25 fokos, nyári melegben pedig felgyorsult a növények fejlődése, amit a méhcsaládok nem tudtak követni.

Németh Zsolt mérlegeli az egyik kaptárt, s mutatja, hogy a méhcsaládban megy a fiasítás. Erősödniük kell az akácvirágzásig

– Ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy viszonylag jó tavaszi virágzáson vagyunk túl, ami a vadcseresznyét, a füzeket, és a korai gyümölcsöket illeti. Sajnos most a húsvét utáni időszakra mondott komolyabb lehűlést a meteorológiai előrejelzés. Ehhez viszont hozzátartozik, hogy országosan is 1-2 centiméter körüli az akácbimbó mérete. Így nagyon korai, május eleji akácvirágzás valószínűsíthető. Ebben a stádiumban viszont már nagyon érzékeny a hidegre az akác. Könnyen meg tud fázni, meg is fagyhat a virágkezdemény. Ismét attól félünk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan lesznek olyan vidékek, ahol károsodik az akác, ami a méhészetek számára a legnagyobb bevételi forrás. Ha a viszonylag gyenge idei méhállományhoz még az akác problémája is társul, akkor attól kell tartanunk, hogy az idei méztermésünk sem lesz valami jó – mondta a méhészek idei aggodalmáról a szakember.

A gyümölcsfák mellett a mezőkön nyíló pitypang is fontos nektárforrása a méheknek, de ennek is melegebb idő kellene Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt alátámasztotta Németh Zsolt alsónemesapáti méhész is.

– Nálunk is 30 százaléknál nagyobb volt az elhullás, ezt nem lehet teljesen kivédeni. Ráadásul nem márciusban, hanem most kellene a meleg időjárás. Már lehűlt a levegő, leálltak a méhek a gyűjtéssel. Most már attól tartunk, hogy jönnek a fagyok, és elviheti a virágzó gyümölcsöket, valamint az akácvirágzást – mondta a méhész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!