Gazdaság

2017.08.14. 16:40

A jövő évi magyar költségvetésből is jut támogatás a Muravidékre

DOBRONAK - Hétfőn a helyi művelődési házban írták alá a muravidéki gazdaságfejlesztési programban résztvevő pályázók a szerződéseket.

Korosa Titanilla

Több mint százan, magánszemélyek és vállalkozások képviselői gyűltek össze tegnap a muravidéki településen, nem véletlenül, hiszen mintegy 150-en részesültek abból a támogatásból, amit a magyar kormány juttatott a Muravidékre. Erre emlékeztett köszöntőjében dr. Földes Gyula lendvai magyar főkonzul, aki a rendezvényen elmondta: a magyar kormány tavaly 500 millió forintot különített el arra, hogy az ott élők életfeltételeit javítsa. Mint mondta: nagy volt az érdeklődés a program iránt.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke arról beszélt: nagy dolog, hogy 143 család kapott támogatást a program keretében, de azok se csüggedjenek, akik most nem jutottak támogatáshoz, mert a jövő évi költségvetésben is vannak a Muravidékre vonatkozó pályázati források. Hozzátette: ezekkel a támogatásokkal Magyarország kormánya felvállalja azt, hogy gondját viseli a határon túli magyar közösségnek.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium volt az a szerv, melyen keresztül a támogatások a Muravidékre érkeznek. A szerződések aláírásán részt vett Magyar Levente miniszterhelyettes is, aki bejelentette, hogy negyven pont felett minden pályázó megkapja a támogatást, vagyis további 12 család számára teremtik meg a támogatást az 500 milliós kereten felül, így összesen 155 pályázót segítenek a gazdaságfejlesztő program keretében.

- Komoly munka van mögöttünk és egy még komolyabb áll előttünk - mondta Magyar Levente. - A célkitűzés nem kisebb, mint olyan mértékben megerősíteni a muravidéki gazdaságot, hogy megállítsuk az asszimilációs folyamatot és a népességfogyási tendenciát, ami az elmúlt éveket itt jellemezte. Remélem, hogy a nyertesek közül mindenki érzi a súlyát ennek a segítségnek, hiszen az anyaország sokáig nem volt abban a helyzetben, hogy ilyen támogatást tudjon nyújtani egy, a hazainál magasabb átlagos életszínvonalon élő nemzetrésznek, legalábbis a számok ezt mutatják. De ezt a térséget sem hagyhattuk ki.

Hozzátette: a 2018-as magyar költségvetésben is szerepel félmilliárd forint a muravidéki gazdálkodók és vállalkozók számára. Az élelmiszeripart, a turisztikát szeretnék főként fejleszteni.

- Infrastrukturális beruházásokat is végzünk, hogy a Muravidéket közelebb hozzuk Magyarországhoz - tette hozzá a miniszterhelyettes. - Ezt szolgálja az M70-es út kiszélesítése, vizsgájuk továbbá, hogy a Rédics-Lendva vasútvonalat milyen együttműködés keretében tudnánk helyreállítani, illetve 2020-ig megvalósul két újabb kisléptékű határkeresztező út megépítése, melyekről a két ország kormánya már megállapodott - mondta Magyar Levente.

A rendezvényen a pályázókat név szerint szólították a szerződések aláírására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!