Gazdaság

2015.08.28. 06:57

Információk a családok otthonteremtési kedvezményéhez

A NAV tapasztalata szerint is élénk érdeklődés övezi a 2015. július 1-jén hatályba lépett lakásépítéshez, -vásárláshoz igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatást. Az év első feléhez viszonyítva a Nyugat-dunántúli régióban mintegy háromszorosára emelkedett azon magánszemélyek száma, akik együttes adóigazolást igényeltek az adóhivatalnál.

A kormányrendelet alapján a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) egyik feltétele, hogy az igénylő 15 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a NAV-nál nincs nyilvántartott köztartozása, vagy a kérelem benyújtásának időpontjában szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Az együttes nemleges adóigazolást a NAV állítja ki kérelemre, melynek illetéke háromezer forint.

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett magánszemélyeknek adóhatósági igazolás kiadással kapcsolatos kérelmeiket csak elektronikusan – az ügyfélkapun – vagy telefonon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén nyújthatják be.

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezettek személyesen a NAV ügyfélszolgálatain és postai úton is benyújthatják kérelmüket.

Aki szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, annak a későbbiekben sem kell külön kérnie a tartozásmentességről szóló igazolást. Az adatbázisba kerülés feltétele a KOMA elnevezésű nyomtatvány ügyfélkapun történő benyújtása a NAV-hoz. A nyilvános köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplő adatok havonta egyszer, minden hónap 10-én frissülnek, az adatbázisban kizárólag az az adózó szerepelhet, aki a kérelmét legkésőbb a tárgyhónap utolsó napján benyújtotta. A nyilvános adatbázisban szereplés további előnye, hogy a kérelem benyújtása illetékmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!