Gazdaság

2017.06.11. 16:20

Itt a permetezések ideje: nemcsak a gombabetegségek, a rovarkártevők is támadnak

A gazdaságokban, kiskertekben elkel az eső. Nem a közelmúltbeli Medárddal kapcsolatba hozható negyvennapos, annál kevesebb is elegendő lenne, ám eddig nagyon kevés volt a csapadék, ezért szükség van néhány jó öntözésre. Ezzel együtt a növényvédelemre is, gondoljunk csak arra, hogy virágzik a szőlő.

Hajdu Péter

Szabó Béla, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály vezetője elsőként egy, az időjárástól független szempontra hívta fel a figyelmet. Arra, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma betegsége a megye egyes részein, Rédicstől Dobri térségéig elterjedt betegségnek számít, és Nagykanizsa környékén is jelen van. Fő rovar terjesztője a növényt szívogató amerikai szőlőkabóca.

Szabó Béla: - Megfigyeléseink szerint megkezdődött az amerikai szőlőkabóca kelése

- Megfigyeléseik szerint néhány hete elkezdődött az amerikai szőlőkabóca kelése, és ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudjunk védekezni ellene, jól kell időzíteni az első rovarölőszeres permetezést. Mivel a kikelő egyedek egy ideig nem képesek a betegséget terjeszteni, június 20-a körül és az azt követő napokra javasoljuk ellenük az első vegyszeres védekezést. Azonban figyelembe kell venni, hogy virágzik a szőlő, és a későbbi fajtákat még két hét múlva is járják a méhek, ezért méhkímélő technológiát szabad csak alkalmazni. Ha tart a virágzás, akkor a lambda-cihalotrin hatóanyagú, kontakt rovarölő permetszerrel is csupán az esti órákban ajánlott permetezni. A másik, felszívódó készítmény tiametoxam hatóanyagú, ez a méhekre kifejezetten veszélyes anyag, ezért azt virágzáskor semmiképpen sem használhatjuk, csak a szőlő kisbogyós állapotától kezdődően, a július közepén esedékes második kezelésre alkalmazható - mondta a szakember, hozzátéve, az említett lambda-cihalotrin hatóanyagú készítmény, például a javában rajzó vagy már a rajzási csúcson túl levő szőlőmollyal szemben is hatásos.

Elmondta továbbá, hogy a szőlő két fő gombabetegsége, a peronoszpóra és a lisztharmat elleni védekezést is meg kell kezdeni. Az első fertőzések megtörténtek, de mivel eddig kevés volt a csapadék, járványveszélyről nincs szó. Ugyanakkor a virágzás a szőlő legérzékenyebb fejlődési időszaka, s aki biztosra akar menni, innentől kezdve mindkét betegséggel szemben négy alkalommal permetezzen felszívódó hatású gombaölő készítményekkel is. Arra ugyancsak felhívta a figyelmet, hogyha csapadékosra, páradúsra fordul az idő, akkor a betegségek lappangási ideje 5-7 napra lerövidülhet, ehhez kell igazítani a védekezést.

Néhány almaültetvényben komoly varasodás, levélfertőzés alakult ki. A jelenlegi hőmérséklet mellett és csapadék esetén újabb fertőzési ciklus indulhat, aminek eredményeként a betegség tüneteire a csapadékos napot követő 8-9 nap múlva számíthatunk. A védekezéseket a lappangási idő lejárta előtt kell elvégezni annak érdekében, hogy a termés varasodását megelőzzük. Az ültetvényekben kontakt és felszívódó hatóanyagú készítmények kombinációja javasolt.

A szőlő virágzásakor a gombabetegségek ellen felszívódó készítményekkel történő permetezés a biztosabb
Fotó: Archív

Kitért a csonthéjasokban, különösen a szilván, a kajszibarackon a sztigminás levéllyukacsosodás gombabetegség megjelenésére, ami erős fertőzés esetén a gyümölcsöt is megtámadja. E betegség ellen a mankoceb, kaptán, réz hatóanyagú készítmények alkalmazhatóak.

Almában, csonthéjasokban jelentős levéltetűfertőzés tapasztalható, ami indokolja az ellenük való védekezést, valamint a molykárosítók ellen is szükségesek a rovarölő szeres kezelések. A legtöbb kiskertben termesztenek burgonyát is, ugyanakkor, mint Szabó Béla elmondta, jelentős a burgonyabogár népesség, folyamatos a tojásrakás és a lárvakelés, ellenük is aktuálisak a védekezések.

A CSAPDA FOGÁSAI SZERINT IDŐZÍTVE

A molyok rajzása (aknázómolyok, almamoly) mérsékelt, ellenben folyamatos, ezért a védekezéseket a feromoncsapdák fogásai alapján érdemes időzíteni (a helyi fogásoknak megfelelően). A választott készítménytől és a csapdázott molyok mennyiségétől függően 10-14 nap múlva szükség lehet az újbóli beavatkozásra. A levéltetvek felszaporodása és kártétele is látványos lehet egy-egy ültetvényben (főleg öntözött körülmények között), ellenük felszívódó, illetve speciális levéltetvek elleni készítményeket alkalmazhatunk sikerrel. Megkezdődött a cseresznyelégy rajzása. Érdemes felkészülni a védekezésekre, mert a kikelő kis lárvák gyorsan befúrják magukat a gyümölcsbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!