Gazdaság

2015.10.02. 13:36

Jó az idei kukorica minősége, de kevesebb lett

Zalaszentgrót – Megkezdődött a kukorica beszállítása a szárítókba, érkeznek az első szállítmányok.

Hajdu Péter

– A fiam otthon, Türjén arat, én pedig szállítom a terményt. Minőségre jó, száraz a kukorica, de a tavalyinál jóvel kevesebb lett. Körülbelül 55-60 mázsát adott egy hektár, ez valamivel több a tavalyi termésünk felénél. Az a lényeg, hogy nyáron a búzánk és a napraforgó is jó termést hozott, azokra lehet alapozni – mondta a tüskeszentpéteri malom mérlegelőjénél Vamper István, akinek a termését márték, aztán mintát vettek belőle.

Vamper István terménnyel telt vontatójával áll a mérlegen. Jónak látja a termést, de kevesli a hektáronkénti 55-60 mázsát (Fotó: Hajdu Péter)

– Tavaly erősen szennyezett volt a kukorica a sok eső miatti gombafertőzésektől. Beszereztük a szükséges műszereket, és megnéztük idén is az első szállítmányok toxin tartalmát. Az első vizsgálatok azt mutatják, teljesen tiszta a frissen learatott kukorica, nincs benne szennyeződés. Ebben Az időjárás idén, kedvezőbb volt, talán túl száraz is. A gombák nem tudtak szaporodni, ennek is köszönhető, hogy nincs fertőzés – mondta érdeklődésünkre Király László, egy zalai mezőgazdasági cég ügyvezetője.

Elmondta, ezen kívül a fehérje és a víztartalmát vizsgálják a beérkező terménynek.

– A mezőről beszállított kukoricák 16-17 százalékos víztartalommal érkeznek, de ez is nagyon jó eredmény. Itt 14 százalékra leszárítjuk, és mehet a termény a magtárakba. Mi pulyka és csirketápot gyártunk a kukoricából. Ezek a takarmányok 15-16 komponensből állnak. Ezen belül 40-50 százalék a kukorica, 15-20 százalék a búza, és fehérjehordozókat, szóját, valamint ásványi anyagokat is keverünk bele. Az üzem 50.000 ezer tonna tápot képes előállítani, ehhez körülbelül 18.000 tonna kukoricát vásárolunk a termelőktől – közölte Király László.

A kukorica aratása még az elején tart Zala megyében, a múlt hét elején, az első aratási adatok szerint még csupán a vetésterület 2 százalékánál tartottak az aratók. Ez azóta nyilván több lett mára, de a megyében a 38.350 hektár teljes vetésterületnek még csak a kis részén végeztek a kombájnok. Nincs megkésve a munka, szakemberek szerint az időjárástól függően november közepére befejeződhet az aratás.

Címkék#kukorica

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!