Gazdaság

2013.07.12. 22:00

Jó lesz bespájzolni? - Kevés az üdülőhelyeken a dohánybolt

A jelentős szezonális idegenforgalommal bíró településeken is az állandó lakosok száma határozta meg a dohányboltok számát.

Munkatársainktól

A Balaton-parti térségben és Hévízen eddig nem okozott gondot az új trafikosoknak a vendégek kiszolgálása, de az igazi erőpróba hétfőtől várható, amikor a régi helyeken már nem lehet dohányárut kapni. Az idegenforgalmilag frekventált településeken tartani lehet attól, hogy kevés lesz a trafik a nyári időszakban. Gyenesdiás polgármestere, Gál Lajos szerint náluk sem lesz elég a két koncessziós jog.

– Gyenesdiásnak több mint négyezer állandó lakosa van, s mindössze két koncessziós jog jutott erre a településre. Holott a nyári időszakban, júliusban és augusztusban tízezer fölé megy a lélekszám, annyi vendég érkezik. Éppen ezért kérelemmel fordultunk a minisztériumhoz, hogy még egy koncessziós jogot kaphasson Gyenesdiás.

- Nagyon bízom benne - folytatta -, hogy meghallgatásra talál az érvelésünk - jelezte Gál Lajos.

Hévízen a vendégek egy részének biztosan fognak hiányozni a korábban megszokott dohánylelőhelyek. A városközponti szállodákból eddig csak lementek a sétálóutcára, ahol elég sok helyen be tudtak szerezni cigarettát, most viszont nagyságrendekkel kevesebb dohánybolt áll majd rendelkezésükre. A szállodákban régen lehetett kapni dohányárut, de ma már nem. A legtöbb hotel nemdohányzó, csak egy-egy kijelölt helyen szabad rágyújtani, hallottuk Pémer Edinától, a hévízi Palace Hotel igazgatóhelyettesétől. Mint elmondta: a vendégek többségének ugyanakkor nem fog problémát okozni a dohányáruk forgalmazásával kapcsolatos szabályok változása. A hévízi vendégkört ugyanis jelentős számban olyan emberek alkotják, akik gyógyulni jönnek a fürdővárosba, s egyáltalán nem dohányoznak.

A hévízi üzleten kívül két keszthelyi dohányboltba nyitottunk be, hogy érdeklődjünk a forgalomról. Ahol új az üzlet, egyelőre csak potyadoznak a vevők (volt olyan külföldi férfi, aki a 18 éven aluliak kitiltására vonatkozó jelzést és a lefóliázott ablakot kintről meglátva más funkciójú helyiségre gondolhatott, s meglepődött, amikor benyitva cigiboltot talált), de jövő héttől már sokkal több vevőre számítanak. Egyébként azt tapasztaltuk, hogy a trafikosok kerülik a nyilvánosságot, nem szívesen állnak szóba a sajtóval.

Találkoztunk egy olyan dohányossal is, aki éppen július elsejével hagyott fel káros szenvedélyével. Ő nem fog trafikot keresgélni, hogy hozzájusson a cigihez, mondta, s a trafikpályázatokkal kapcsolatos botrány közepette ez valóban pozitív fejleménye a változásoknak.

A zalakarosi Hegedüs Tamás a kiürülőfélben lévő box mellett. A dohányáru tette ki a teljes árbevétel több, mint nyolcvan százalékát (Fotó: Szakony Attila)

Hihetetlen, de igaz: a megye idegenforgalmából jelentős szeletet kihasító dél-zalai fürdővárosban, Zalakaroson mindössze egy Nemzeti Dohánybolt működik. Hogy ez mennyire okoz kényelmetlenséget a település másik végén élő dohányosoknak, vagy az éppen itt pihenő turistáknak, arról megoszlanak a vélemények.

- Amióta a törzsvevőim tudják, hogy 20 évnyi árusítás után hamarosan nem lehet kapni nálam dohányárut, kapok hideget-meleget is - hallottuk Hegedüs Tamástól, akinek a Gyógyfürdő téren van üzlete, s csak egy hajszállal maradt le a bizniszről. Mint elmondta, a kizáró ok az volt, hogy a 20. éve megkezdett, és nem lezárt év. - Az emberek felháborítónak tartják, hogy esetenként több kilométert kell gyalogolniuk egy pakli cigarettáért.

Hozzáfűzte: kifutó készleteit még 15-ig árulhatja, a maradékot pedig vissza kell küldenie a gyártónak. Azt is elárulta, a dohányértékesítésből származó bevétele eddig meghaladta az összbevétel 80 százalékát. Így ez a kieső összeg nagy érvágás számára.

- Ez az egész nem csak velem kiszúrás, hanem a vevőkkel, az évi 5000 vendéggel - jelentette ki.

Gyarmathy Zsófia a Torma Trafik Bt. hévízi üzletében szolgál ki cigarettával egy vevőt (Fotó: Szabó Judit)

A fürdővárosban még a szállodákban sem lehet cigarettát kapni, erre azonban biztosan mindenhol kidolgoznak valami szisztémát vélekedik Czimondor Nándor, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

- Egyfelől úgy vélem, ha a cigarettavásárlási lehetőségek szűkülésével kevesebben dohányoznak majd, főleg a fiatalok körében, már megérte a lépés - jelentette ki. - Másfelől az intézkedésre biztosan ráépül a feketegazdaság, ahogy az lenni szokott. Harmadrészt azt gondolom, a dohányos vendégek eztán felkészülten, esetleg több csík cigarettával jönnek ide nyaralni. Ha pedig mégsem, a szállodák biztosan találnak valami megoldást a vendégek kiszolgálása érdekében. Itt arra gondolok például, hogy mondjuk, a személyzet vásárolja meg minden reggel a nemzeti dohányboltban a kért mennyiségben a cigarettát.

A Zalakaros egy szem nemzeti dohányboltját működtető Nagy Zoltántól megtudtuk: eddig csak egy vásárló morgolódott az új rendszer miatt. És való igaz, mindenki igyekszik bespájzolni, egyszerre több csomag cigarettát vásárol, hogy ne kelljen minden áldott nap elmenni a boltba.

Gyerekkel tilos...

A napokban több felnőttkorú olvasónk panaszolta, hogy nemzeti dohányboltban szeretett volna vásárolni, de kiküldték, mivel gyerek is volt a társaságában.

Zalaegerszegről egy nagymama jelezte szerkesztőségünknek, hogy az egyik trafikban dohányárut vásárolt volna magának, az unokájának pedig üdítőitalt. Együtt léptek be a dohányboltba, ahol az eladó közölte, hogy addig nincs kiszolgálás, amíg a gyerek az üzletben tartózkodik.

A nagymama elmondta: azzal tökéletesen egyetért, hogy fiatalkorúnak nem adnak el dohányárut, és azt is megérti, hogy gyerek egyedül nem mehet be a dohányboltba. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy felnőttel (szüleivel, nagyszüleivel) együtt sem léphet be a gyerek, akit ezek szerint kint kellene hagyni az utcán... A bejáratnál ugyan feltüntetik a 18-as korhatárkarikát, de az nem egyértelmű, hogy a tilalom a kiszolgálásra vagy a belépésre vonatkozik.

Egy fiatal anyuka hasonló tapasztalatokról számolt be, egy harmadik olvasónkat pedig annak ellenére távozásra szólították fel, hogy karon ülő gyerekkel érkezett a trafikba.

Mivel kérdéseinkre a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-től egyelőre nem jött meg a válasz, fellapoztuk a vonatkozó jogszabályt. A 2012. évi CXXXIV. törvény előírja, hogy „dohánytermék értékesítése a fiatalkorúak elől elzárt módon történjék”, illetve „törekedni kell arra, hogy fiatalkorú dohánytermékhez ne juthasson”. A törvény arról rendelkezik egyértelműen, hogy a fiatalkorú fogyasztó részére semmilyen termék nem értékesíthető, és azonnal fel kell szólítani őt az értékesítési hely elhagyására. Ez azonban a fogyasztókra vonatkozik, akárcsak a következő rész: „ameddig a fiatalkorú fogyasztó a dohánytermék értékesítési helyét nem hagyja el, a dohánytermék értékesítése nem folytatható még az arra jogosultaknak sem”. A csak kísérőként jelen lévő fiatalkorúakkal kapcsolatban tehát várjuk még a választ; amint megérkezik, a témára visszatérünk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!