Gazdaság

2016.07.11. 12:25

Jó termés, alacsony áron

A repce és az őszi árpa aratása már a végéhez közeledik a megyében, a mezőgazdasági termelőknél az előzőkkel párhuzamosan már folyamatban van az őszi búza aratása.

Hajdu Péter

Összesen 58 ezer hektárnyi területről kell a magtárakba juttatni a termést a megyében. Őszi búzát 29 ezer hektáron, árpát csaknem 6 ezer hektáron, tritikálét 2,2 ezer hektáron, tavaszi árpát pedig 2440 hektáron kell learatni. Kisebb, ezer hektár alatti területen a zab, további 2,1 ezer hektáron a tavaszi búza vár betakarításra. A napraforgó vetésterülete 7335 hektár, a kukoricáé pedig meghaladja a 36 ezer hektárt.

Van ahol még nem álltak neki a búza aratásának, és olyan terület is, ahol már túl vannak a felén. Kehidakustány határában egy szép táblában haladt a kombájn.

– Ötven hektáron vetettünk őszi búzát, ezúttal fajtaváltással. Az előző években magas minőségű étkezési búzát, úgynevezett Antonius búzát termeltünk, aminek az átlagtermése csak ritkán érte el a hat tonnát, a fehérje tartalma pedig 16,5-17,5 között volt. A tavaly ősszel elvetett búzánk zöme már a chevron fajtából áll, amiből takarmány és étkezési felhasználású búza is lesz. Elsősorban a felvásárlási árak alakulása miatt döntöttünk a változtatás mellett, ugyanis minimális a különbség az étkezési és a takarmánybúza ára között. A jelenlegi búzánk feléből takarmánybúza lesz, a másik feléből, amit jobb talajszerkezetű területen vetettünk, étkezési. Egyébként ami a felvásárlási árakat illeti, a költségeinkhez képest országosan nagyon alacsonyak. Az input anyagok ára, a költségeink évek óta nem változnak, viszont a gabonáért tíz éve is annyit adtak, mint most. Ez az aránytalanság rendkívül érzékenyen érint bennünket termelőket az év végi elszámolásokkor. Ebben a helyzetben a termény betárolása jelenthet némi esélyt. De a jelenlegi helyzetben az is nehéz. Plusz költséget jelent, de csak reményt nyújthat arra, hogy hátha magasabb lehet még a felvásárlási ár – mondta Bóbics László gazdálkodó.

Hozzátette, a búza aratásának több mint felén túl vannak, a termésátlag magas, megközelíti a hektáronkénti 9 tonnát.

– A takarmánybúza tonnája 36000 forint, a malmi búza ára pedig jelenleg 38000-39000 ezer forint, valóban alacsony felvásárlási árak ezek. Mi az oka? Magasak a hozamok, sok gabona termett a földeken, és nemcsak Magyarországon. Tőlünk nyugatra is szép termés van, ezért kínálati piac alakult ki, valóban szinte dömping árakkal. A magyar gazdaság nyitott, a világpiacnak megfelelően mozognak az árak – mondta el érdeklődésünkre Király László, a tüskeszentpéteri malmot üzemeltető Zalacereália Kft. ügyvezetője.

Érdeklődésünkre közölte, bár még elején vannak a búza felvásárlásnak, de látszik, hogy a minőséggel nincs gond, és szárítani sem kell a termést. Ők összesen 15 ezer tonna malmi búzát és 10 ezer tonna takarmánybúzát vásárolnak fel, lesz bőven kenyérnek való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!