Gazdaság

2017.07.04. 17:21

Kapunyitási pánikban - a magyarok jobban félnek pályakezdéskor

KÖRKÉP A magyar fiatalok harmada komolyan aggódik a pályakezdés nehézségei miatt, negyedük bizonytalan abban, hogy talál-e a személyiségéhez illő, jól fizető első munkahelyet. Külföldi társaik kevésbé stresszesek - őket az ideális munkahely megtalálásához szükséges idő nyugtalanítja.

Varga Nóra

A pályakezdés kérdéseit, a kapunyitási pánik okait és az egyetem hallgatóinak hosszú távú terveit vizsgálta a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU). Legfrissebb kutatásukban majdnem háromszáz magyar és külföldi diákot kérdeztek meg az útkeresésről és a munkába állás dilemmáiról. A kutatás eredménye szerint a Magyarországon tanuló külföldi hallgatókat sokkal kevésbé nyugtalanítják a munkakeresés nehézségei, mint magyar társaikat. A hazai diákok hatvan százaléka aggódik, csaknem harmada pedig kifejezetten stresszes a pályakezdés nehézségei miatt, és csupán minden tizedik hallgató tekint magabiztosan a jövőbe. A külföldiek harmada nem, vagy egyáltalán nem érez magán nyomást, míg a válaszadók ötödének már van állása.

Arra a kérdésre, hogy a munkavégzéshez szükséges feltételek miként változtak a szülők generációjához képest, a magyar hallgatók legnagyobbrészt a számítástechnikai ismereteket és a nyelvismeretet jelölték meg a mai világban nélkülözhetetlennek. A megkérdezettek 40 százaléka szerint a mai munkaadók sokkal több munkatapasztalatot várnak el a frissdiplomásoktól, mint szüleik idejében. Ebben egyetértettek a külföldi diákokkal, akik még a nyitott hozzáállást és a munkahelyek jobb felszereltségét emelték ki.

A megkérdezett diákok elsősorban amiatt nyugtalankodtak, hogy mennyi idő alatt lesznek képesek kezdő pozíciót találni. A külföldi hallgatók kevésbé foglalkoztak a fizetéssel: míg a magyarok 28 százaléka jövőbeni megélhetése miatt stresszel, a külföldiek kevesebb mint ötöde aggódik emiatt.

Ha a diplomaszerzés után szabadon felhasználhatnának egy évet, a külföldiek legszívesebben szakmai gyakorlatra mennének, vagy elindítanák saját vállalkozásukat, míg a hazai egyetemisták inkább nyelvet tanulnának és utaznának, idegen kultúrákat ismernének meg. Mind a külföldi, mind a magyar diákok esetében az első munkahellyel kapcsolatos legfontosabb elvárások között van a tisztes megélhetés, a hasznos szakmai tapasztalat és a hosszú távú szakmai és személyes kapcsolatok megszerzése is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!