Gazdaság

2017.06.29. 13:45

Kárt és megváltást is hozott a viharos eső

ZALAEGERSZEG A szerda délutáni, kora esti zivatar a lakott területeken, a városokban elsősorban károkat okozott, a mezőgazdaságban azonban nagyon ritkán beszélhetünk az időjárás egyértelmű következményeiről. Így van ez most is.

Hajdu Péter

A szerda esti zivatar elsősorban a megyeszékhely térségét sújtotta. Röviddel az elemek tombolása után Bazitán keresztül mentünk Nagylengyel felé, ugyanis a megyeszékhelyi Alsóerdőn fa dőlt a villanyvezetékre, és a tűzoltók lezárták az utat. Így a bazitai városrész végén szembesültünk azzal, hogy jégkása szegélyezte az árokpartot, s ott egy kisebb kukoricatáblát bizony ledarált a jég. Ezzel szemben 50-100 méterrel arrébb már nem volt nyoma a pusztításnak. Ezúttal is sávokban érkezett a jég.

Csütörtökön mezőgazdasági termelőknél érdeklődve tapasztaltuk, hogy szinte mindenhol megindultak a határszemlék. Azt kérdeztük, még jótékony hatású csapadékot vagy kárt eredményezett a vihar?

Balogh Rudolf

- A csapadékra bizonyos növények esetében nagy szükség volt, de károk is keletkeztek, a két hatás együtt jelentkezik - mondta érdeklődésünkre Balogh Rudolf, a baki Agrocentrum vezetője. - Az árpát már tíz napja aratják, az aratóknak nyilván hátrányt okoz a vihar. Itt, Zalaegerszeg térségében 20-tól 50 milliméterig mérték a csapadékot, és lokálisan jég is volt. A repce aratása is megkezdődött a héten, a betakarítás most természetesen leállt. A vihar annyi kárt okozott, hogy a felső becőkből kiverte a repceszemeket, ez néhány százalékos veszteséget jelent majd. A korai búzák érnek, betakarításukat nyilván egy-két nappal késlelteti a vihar. A napraforgónak, szójának és a kukoricának viszont egyértelműen hasznos volt a csapadék, amit a talaj befogadott, és olyan mennyiségű volt, hogy a víz lejutott a gyökérzónához. Az eddigi nagy aszály után nem pótolta ugyan teljes mértékben a hiányzó vizet, de mindenképpen üdítően hatott. Ha az eddigiekhez hasonló melegek lesznek, akkor néhány nap múlva címert hány a kukorica, a napraforgó pedig elkezdett már virágozni, ezek számára jól jött még a csapadék-utánpótlás - mondta a szakember.

- A Türje-Zsigmondházán levő telephelyünkön 28 milliméter csapadékot mértünk, ami három hullámban érkezett. Éppen most tartjuk a határszemlét. Egy-két fa kitörött, de nálunk az épületekben nem keletkezett kár. Pakod térségében 40 milliméternyi eső volt. A tavaszi vetésű növényeknek, kukoricának, szójának nagyon kellett a csapadék, egy megváltás volt nekik, az látszik. Az őszieknek, a repcének és a búzának már nem volt szüksége az esőre, de mifelénk nem tett bennük kárt, és jégkárt sem láttunk - közölte érdeklődésünkre Nagy Gyula, a Zal-Agro részvénytársaság vezérigazgató-helyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!