Gazdaság

2015.08.31. 12:45

Kedden jön a magáncsőd: így engedik el a tartozást a bankok

Holnaptól (szeptember 1-től) igényelhető a magáncsőd intézménye. Mivel a rendszer bonyolult, ezért a Magyar Bankszövetség azt javasolja az adósoknak, hogy mielőtt belépnek, tájékozódjanak a családi csődvédelem feltételeiről.

Szeptember 1-től igényelhető a magáncsőd, ami sok magyar családnak jelenthet kiutat az adósságspirálból. A Magyar Bankszövetség tartott sajtótájékoztatót a témában.

-Várakozásaink szerint rövidtávon 25 ezer, hosszabb távon akár 40 ezer magyar családnak is megoldást jelenthet a magáncsőd intézménye - mondta el Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. A rendszer a hitelezők és az adósok együttműködésén alapul. A magáncsőd azoknak az adósoknak lehet jó megoldás, akiknek van rendszeres jövedelmük. Ezt egészíti ki a Nemzeti Eszközkezelő programjának kibővítése, amely viszont a rendszeres jövedelemmel nem rendelkező családoknak nyújt majd segítséget.

Az ügyfeleknek a törlesztési terv alapján kell fizetni a tartozásukat, amiben a csődbiztos segítségével alkotnak meg.

- Elsősorban érdemes tájékozódni a konstrukcióról, és ezután döntsenek arról az adósok, hogy élnek-e a lehetőséggel - tette hozzá Becsei.

A következő két hónapban a devizahitelesek élhetnek a magáncsőddel, az ezután következő két hónap a forinthitelesek számára lesz elérhető, majd ezután lesz elérhető a többi adós számára is.

Mennyit engednek el a bankok?

Egy 15 millió forintos ingatlan esetén, 10 millió forintos hiteltartozás és 7 millió forint egyéb tartozás esetén a 7 millió forintnak az a része kerül elengedésre, amelyet az adós nem tud kifizetni az 5 éves periódus alatt.

Három részre osztható a magáncsőd folyamata:


A sajtótájékoztatón az autóhitelek forintosításáról és a forinthitelek elszámolásával kapcsolatban is megszólaltak a Magyar Bankszövetség vezetői.

Mi a helyzet a forinthitelek elszámolásával?

200 tonnányi levelet küldenek ki a bankok -mondta Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Az elszámolást alapvetően szeptember 30-ig kell megkapnia az ügyfeleknek, kivéve azoknál a bankoknál, amelyek ellen a jegybank közérdekű keresetet adott be és a perek még folynak. Ezek az adósok a per lezárulta után 60 napon belül kaphatják meg az elszámoló levelüket.

Így forintosítják az autóhiteleket a bankok

A forintosításról a minisztérium és a bankszövetség augusztusban kötött megállapodása alapján szeptember során nyújthatják be az átváltásról szóló törvényt. Akinek a lakcíme, levelezési címe megváltozott, azoknak ezt jeleznie kell a bankjánál.

A forintban rögzített hitelek esetén a futamidő tolódott ki, ezeknél a kölcsönöknél törlesztőrészlet növekedés történhet, azonban a futamidő rövidülhet. A törlesztőrészletek a többségnél 10-15 százalékkal csökkenhet az átváltásnak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!