Gazdaság

2017.05.01. 08:39

Kft. alapítás egyszerűen Magyarországon (x)

A magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy egyszerűsített cégeljárás keretében akár az elhatározásunktól számítva napokon belül bejegyzett céggel rendelkezhessünk.

A részletekről, illetve az eljárás fontosabb részleteiről Dr. Lupovici Jack, az ugyvedipraxis.hu cégügyekkel foglalkozó cégjogászát kérdeztük.

Az eljárást gyorsító legfontosabb tényező az, hogy a cégeljárás Magyarországon már elektronikus: a szükséges beadványokat, iratokat elektronikus módszerekkel hitelesített dokumentumok formájában juttatjuk el a Cégbírósághoz. A Bíróság pedig úgyszintén, az ügyben hozott végzéseit elektronikus úton kézbesíti számunkra. Másrészt a relatíve alacsony tartamú ügyintézési határidők megkívánnak az alapítóktól néhány kompromisszumot.

Ilyen kompromisszum a szerződésminta szerint elkészített létesítő okirat. Ez a dokumentum rendelkezik a jogi személy létrehozásáról. A minta a 21/2006. (V. 18.) IM rendelet mellékletei között megtalálható.

A cégalapítási eljárásban , jogi szakzsargonnal cégbejegyzési eljárásban szükséges jogi képviselet is. Így a cégiratok részét képezi egy, a jogi képviselő (ügyvéd) részére adott meghatalmazás is. A meghatalmazott ügyvédnek a cégiratok jelentős részét ellenjegyzésével is el kell látnia.

Egy korlátolt felelősségű társaságnak szükségszerűen van ügyvezetője, illetve legalább egy tagja. Az ügyvezetőnek nyilatkoznia kell számos témában. Először is a megbízatásának elfogadásáról, majd az összeférhetetlenségéről, illetve arról, hogy eltiltás hatálya alatt áll-e. Ezen felül el kell készítenie a kft. tagjegyzékét. Szintén nyilatkoznia kell arról, hogy a társaság székhelyéül szolgáló ingatlant a társaság jogszerűen használja, valamint arról, hogy a pénzbeli hozzájárulást a tag(ok) a társaság rendelkezésére (a cég bankszámlájára, illetve annak házipénztárába) bocsátották. Természetesen nincsen kizárva, hogy további személyi kör tevékenykedjen a társaságban (így például felügyelőbizottság, vagy könyvvizsgáló), ám ezek nem minden esetben kötelezőek.

Szükséges továbbá egy aláírás-minta, vagy aláírási címpéldány benyújtása is a bíróság részére. Előbbi esetében ügyvéd, utóbbi esetében közjegyző ismeri el azt, hogy az ügyvezető által a dokumentumon elhelyezett aláírást valóban a vezető tisztségviselő tette.

A bejegyzési kérelem részét képezi továbbá egy kérelem, amely formanyomtatványként érhető el, és a mellékleteket, továbbá a társaság legfőbb jellemzőit tartalmazza.

Meg kell még jegyezni azt, hogy az eljárás illetékköteles, illetve bizonyos esetekben közzétételi költségtérítést is fizetni kell. Előbbit a Magyar Államkincstár, utóbbit az Igazságügyi Minisztérium részére. A befizetéseket igazoló, elektronikus dokumentumok szintén a bejegyzési kérelem részei.

Végül az ügyvéd fontosnak tartja leszögezni, hogy a körülményektől függően további nyilatkozatok, dokumentumok csatolása is szükséges lehet. Így például egy kézbesítési meghatalmazásra szükség lehet, amennyiben a természetes személy tag belföldi lakóhellyel, tartózkodási hellyel, illetve a jogi személy tag belföldi székhellyel, fiókteleppel nem rendelkezik.

Amennyiben a cégiratok benyújtásra kerültek, az adószám megállapítását követően a cégbíróság érdemben elbírálja a kérelmet, ennek eredményeképp pedig bejegyzi a céget.

A cégjogi szakcikk a Lupovici Ügyvédi Iroda ( 1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 5. ; Tel: +36 (1) 769 0437 ) cégjogi szakértő munkatársainak segítségével készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!