Gazdaság

2017.02.15. 18:21

Kiemelt járássá tették (x)

Zalaegerszeg – A Zalaegerszegi Járási Hivatalt érintő szervezeti változásokról tájékoztatott dr. Koczka Csaba hivatalvezető.

Zalai Hírlap

– A közigazgatás hatékonyságának növelése, az eddigieknél összefogottabban, ellenőrzöttebben és költségtakarékosabban működő területi államigazgatás megteremtése érdekében 2011 óta tart az államigazgatás szervezeti átalakítása – bocsátja előre dr. Koczka Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatalának vezetője. – Ennek elsődleges célja a bürokrácia csökkentése és az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése.

A folyamat egyik központi eleme a járási hivatalok 2013-as megalakítása volt, 2014-től pedig az új típusú kormányablakok országos hálózatának kialakítása, majd egy 2016-os kormányhatározat alapján a járási hivatalok megerősítése. Ennek értelmében idén január 1-jétől a megyeszékhelyi járási hivatalok kiemelt járási szerepkörbe emelkedtek.

– A kormányzati szándék, hogy az adóhatóság, valamint a fegyveres és rendvédelmi szervek kivételével valamennyi államigazgatási szerv integrálódjon a kormányhivatalokba. A másik rendező elv pedig, hogy valamennyi elsőfokú hatósági ügy intézése a legalsó területi egységben, a járásban történjen – ad magyarázatot a változásokra dr. Koczka Csaba. – A cél a gyors és hatékony ügyintézés és természetesen a költséghatékonyság. Kollégáink ennek jegyében a sokoldalú képzésnek köszönhetően több munkakört is el tudnak látni, így amennyiben valamelyik részlegen ügyiratdömping van, munkaerőt tudunk átcsoportosítani, ami nagy előny a korábbi különálló hivatali működéssel szemben.

Ennek zökkenőmentes működését folyamatos belső képzések segítik. Évente legalább öt-hat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett e-learninges képzést el kell végezni minden dolgozónak. S a kormányablak ügyintézői képzésre is delegálnak minden szervezeti egységből résztvevőket, hogy minél sokoldalúbban, minél több dologban tudjanak segíteni az ügyfeleknek. A közszolgálati egyetem a vezetők számára 3 féléves kormányzati tanulmányok szakirányú képzést tart, az ügyintézők pedig 2 féléves közigazgatási tanulmányok képzésen vesznek részt.

Dr. Koczka Csaba: – A hatósági ügyek jelentős részét az egész megyére kiterjedő illetékességgel intézzük Fotó: archív

A Zalaegerszegi Járási Hivatalban az új szervezeti felépítésben 20 osztály működik összesen 410 fővel. 19 osztály működését 4 főosztály fogja össze. A Hatósági Főosztályhoz tartozik a Kormányablak, az Építésügyi és Örökségvédelmi, a Hatósági-, a Népegészségügyi és a Gyámügyi Osztály. Az Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztályhoz tartozik a Földművelésügyi, az Erdészeti, a Növény- és Talajvédelmi, az Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, a Környezetvédelmi és Természetvédelmi és a Földhivatali Osztály. A Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályhoz tartozik a Családtámogatási, az Egészségbiztosítási, a Nyugdíjbiztosítási, továbbá a Rehabilitációs Ellátási és Szakértői, valamint a Foglalkoztatási és a Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály, a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályon belül pedig a Közlekedési és Útügyi, valamint a Fogyasztóvédelmi Osztály működik.

– A Zalaegerszegi Járási Hivatal kiemelt járássá emelése tartalmilag azt jelenti, hogy a hatósági ügyek jelentős részét az egész megyére kiterjedő illetékességgel intézzük – folytatja dr. Koczka Csaba. – Ilyenek például a halászati, vadászati, erdészeti, fogyasztóvédelmi, környezet- és természetvédelmi, örökségvédelmi és régészeti, nyílt és titkos örökbefogadási, állami célú lakástámogatási, családi csődvédelmi, oktatási, borászati és pálinkaellenőrző hatósági és családtámogatási ellátási ügyek, a fogyatékossági támogatással kapcsolatos teendők, a közlekedési igazgatási feladatok. A nyugdíjbiztosítási hatósági feladatokat pedig a zalaegerszegi, a zalaszentgróti és a lenti járás vonatkozásában látjuk el.

A megváltozott szervezeti felállás nem érinti az eddig megszokott ügyfélfogadási helyeket, sem a kialakult elérhetőségeket, ezekről a kormányhivatal honlapján lehet tájékozódni, hívja fel a figyelmet dr. Koczka Csaba.

Mint hangsúlyozza, nem változott a zalaegerszegi járási hivatal 84 településre kiterjedő illetékességi területén az ügysegédi ügyfélfogadás rendje sem.

A zalaegerszegi kormányablakban már több mint 1500 ügyben lehet eljárást kezdeményezni. A klasszikus okmányirodai szolgáltatások, mint például a személyi okmányokkal kapcsolatos és a gépjármű ügyintézés pedig elérhetőek a zalalövői és a pacsai okmányirodában is, tájékoztat a járási hivatalvezető.

– Széles körű és kölcsönösen előnyös, szoros együttműködést alakítottunk ki a járás területén működő valamennyi önkormányzattal. A Modern Városok Program keretében megvalósuló, valamint az egyéb kiemelt zalaegerszegi önkormányzati beruházások és fejlesztések építési és használatbavételi engedélyezését is építéshatóságunk látja el.

A Zalaegerszegi Járási Hivatal kiemelt feladatai közé tartozik idén az osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti földhivatali eljárások lefolytatása a járás területén, továbbá a 2017. december 31-ig meghosszabbított zártkerti ingatlanok kérelemre történő művelés alóli ingyenes kivonása, sorolja dr. Koczka Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!