Gazdaság

2015.11.24. 10:18

Kérdezik a gazdákat

Zalaegerszeg – A Központi Statisztikai Hivatal november 21-től december 15-ig felméri a mezőgazdaságban gazdálkodók helyzetét.

Hajdu Péter

Az egyéni gazdaságok országos, év végi összeírása Zala megyében 26 települést érint. A megyében a KSH 27 összeíró munkatársa 4800 címet keres fel, házról-házra járva a múlt hét végétől. A felkeresett gazdálkodók számára kötelező az adatszolgáltatás.

Szekeres Jánosné, a KSH zalaegerszegi osztályvezetője tájékoztatójában közölte,  a mezőgazdasági statisztika a magyar mezőgazdaság helyzetéről, a gazdaságok tevékenységéről a teljes, valós kép bemutatása érdekében a termelők két nagy csoportját figyeli meg: a gazdálkodó szervezeteket és az egyéni gazdaságokat. A KSH az egyéni gazdaságok e decemberi reprezentatív összeírását utoljára végzi papírkérdőív segítségével.

A mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezeteknek (részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, szövetkezet, betéti társaság) és a költségvetési intézményeknek (önkormányzat, iskola) az elektra rendszeren keresztül kell teljesíteniük az adatszolgáltatási kötelezettségüket.

A felmérés során az összeírók a szántóföldi növényekről, a szőlő- és a gyümölcstermés mennyiségéről, a december 1-jei állatállományról, az állatállomány-változásáról, valamint a gazdaságok mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó ráfordításairól kérdezik a gazdákat.

Azoknál az egyéni gazdaságoknál, ahol nagyobb állatállomány található, az állattartásra vonatkozóan kiegészítő felvételt hajtanak végre az uniós előírásnak megfelelően. Az összeírók a felvétel időszakában igazolvánnyal keresik fel az adatszolgáltatókat, s a KSH munkatársai szúrópróbás ellenőrzést végeznek az összeírók után telefonon vagy személyesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!