Gazdaság

2017.08.14. 17:21

Kisebb motorral hatékonyabban - Szeptembertől új uniós irányelvek lépnek életbe a porszívóknál

Szeptembertől a környezettudatos tervezés előírása szerint 900 wattnál nagyobb elektromos teljesítményű porszívót nem lehet gyártani és importálni az unióba. A meglévő készletek eladása után csak a gyengébbek forgalmazhatóak.

Arany Gábor

Ezenkívül még egy teljesítménykorlát életbe lép: évi 43 kilowattóránál több energiát nem fogyaszthat a készülék. Az ecodesign irányelv meghatározásakor ez utóbbi paramétert egy 87 négyzetméteres lakás évi 50 kitakarításával számolták ki.

- A gyártókat ezzel kényszerítik rá, hogy hatékonyabban működő készülékeket állítsanak elő - fogalmazta meg véleményét egy megyeszékhelyi műszaki bolt társtulajdonosa, Csete Attila. - Tény, kisebb elektromos teljesítménnyel, áramfelvétellel is el lehet érni ugyanazt a szívóképességet, márpedig csak ez számít, amikor takarítunk. A készülék motorja, a vákuumot előállító járókerék, szívófej kialakítása, a levegővezetés útvonala, a szűrőrendszer szerkezete, a szívócső és a tartozékok minősége és kialakítása mind-mind szerepet játszik abban, hogy a porszívó hogyan takarít. Bár a ráírt teljesítmény alapján lehet, hogy nem tűnik olyan erősnek a készülék, a végeredmény mégis jobb - mondta. - Régebben is készítettek alacsonyabb elektromos teljesítményű, mégis hatékonyan működő porszívót, azonban a gyártók ráéreztek arra, hogy a vevők elsősorban a wattok alapján döntöttek, amikor a készüléket kiválasztották - tette hozzá.

 

Tény, a vásárlót az sem segítette, hogy a készülékeken a többi paraméter feltüntetése korábban általában elmaradt, ezért más adat nem is nagyon kínálkozott az összehasonlításra. Három éve viszont, 2014 szeptembere óta kötelező feltüntetni az energiahatékonyságot, valamint a szívóképességet szőnyegen és sima felületen. A címke tehát tájékoztat a készülék energiabesorolásáról, a legjobbak az A osztályba kerülnek, a legkevésbé hatékonyak a G-be. A szabályozás második lépcsőjében, 2017. szeptember 1-jét követően az A+++ lesz a leghatékonyabb és a D a legkevésbé hatékony kategória. Emellett látható a címkén a hatékonyság szőnyegen, sima felületen, valamint a kifújt levegő tisztasága, a zajszint, az éves energiafogyasztás. A 900 watt tehát nem jelent feltétlen kisebb teljesítményt, ha a gépek hatékonysága nő. A korlátozás azt a célt szolgálja, hogy csökkenjen az energiafogyasztás, mivel az új típusok éves fogyasztása már nem lépheti túl a 43 kilowattórát. Ezért tilos lesz az E, az F és a G kategóriákba tartozók gyártása, s emellett pontosan meghatározzák a gépek takarítási teljesítményét is. Eszerint a szeptembertől forgalomba kerülő porszívóknak a szőnyeg portartalmának minimum 75 százalékát fel kell szívniuk, kemény felületen a mutató 98 százalék, a levegőbe visszajuttatott portartalom nem lépheti túl az 1 százalékot, a hangerő nem lehet több 80 decibelnél, és a gépek motorjának élettartama minimum 500 óra kell legyen. Heti 1 óra porszívózással számolva ez legalább 9 évi működést jelent. A gégecsőnek is tartósnak kell lennie, mert elvárás, hogy "a gégecsőnek 40 ezer alakváltozott állapotban elszenvedett rezgési ciklus után is használhatónak kell maradnia".

Egy dologról azonban még nem adnak tájékoztatást a címkék, miként változik a szívóképesség a porzsák telítődésével. Erről már csak a szakavatott eladótól kaphatunk információt. Csete Attila a régi tapasztalati tényt erősítette meg, hosszabb távon a minőségi terméket éri meg megvásárolni, és nem szabad megfeledkezni a rendszeres tisztításáról, karbantartásáról sem.

A gyártók igyekeznek igazodni a változáshoz, de valószínűleg az átmenetet jelzi, hogy megjelentek már az összehasonlító adatok is, azaz találni olyan készüléket, amire azt írták: 700 W-os, de tisztítási teljesítménye 2200 W-tal azonos. Kérdés, jó reklám-e ez, mert ezzel a cég mintha azt sejtetné, hogy korábban energiát pazarló készüléket árusított...

A szakember azt is elárulta, hogy a bolti készleteken lévő erősebb, de legfeljebb 1600 wattos készülékeket még el lehet adni. Az említett nagyobb teljesítményhatárt vezették be ugyanis három évvel ezelőtt, az uniós előírás első lépéseként. Végezetül, sem az energiacímke-szabályozás, sem az ecodesign szabályozás nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, továbbá a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre. Ezzel viszont nem kicsi kaput nyitottak azok előtt, akik a nyers erőben hisznek. A takarékossági direktíva célja tehát az energiafelhasználás csökkentése. A nyilvánosságra hozott adatok szerint az uniós szabályalkotók azzal számoltak, hogy a 2005-ben 288 millió darabos európai porszívó állomány összesen 18 terawattórás fogyasztása 2020-ra közel a duplájára, 34 terawattórára nőtt volna, ha nem lép életbe a korlátozás. Az intézkedéssel, a porszívócímkék bevezetésével, a vásárlók tudatosságának erősítésével pedig számításaik szerint a teljes, 2020-ban várható fogyasztást 19 terawattórával lehet majd mérsékelni. Ez a megtakarítás 700 milliárd forintos tételt jelentene uniós szinten - ha magyar árakkal számolunk. Kérdés, ez reális-e, mert a hagyományos izzók lecseréléséhez fűzött megtakarítási reményeket sem sikerült eddig alátámasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!