Gazdaság

2015.11.12. 18:15

KKV-csúcstalálkozó, kemény kérdésekkel

Nagykanizsa – Vajon miért nincs az Európai Uniónak bérpolitikája? Többek közt ez a kérdés is felmerült a KKVHÁZ és az Inkubátorház és Innovációs Központ által közösen szervezett Gazdasági Csúcstalálkozón Nagykanizsán.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt elöljáróban Gulyás József, főszervező, a KKVHÁZ-mozgalom ötletgazdája elmondta: a kanizsai találkozó már a 2. megyénkben, az előzőt Zalaegerszegen rendezték meg. Egyébként országos rendezvényről van szó, melynek célja, hogy összehozza azokat, akik a megyéjükért akarnak tenni. A KKVHÁZ egyébként a hazai KKV-szektor egyik ismert fejlesztője, szakértői összefogása, melynek eredményeit kormányzati és felsőoktatási körökben egyaránt felhasználják.

A dél-zalai rendezvény a "Kutatás-Fejlesztés-Profit, azaz lehetőségek Zalában, az országból, önerőből és EU-forrásból" címet viselte, nyilván, a vitabeszélgetés is e téma körül forgott.

A találkozó egy mozgalmas pillanata, állnak (balról jobbra): Angyalosi Sándor, Varga Zoltán, a zalai KKV-csapat csapatkapitánya és Gulyás József, a mozgalom ötletgazdája (Fotó: Szakony Attila)

– A nagykanizsai rendezvényen a területfejlesztési operatív program, a településfejlesztés általános kérdései, országos pályázati lehetőségek, az önerő előteremtésének módjai, valamint a szakképzés és a munkaerő-ellátás problémái kerültek napirendre – hallottuk Mihovics Zoltántól, a házigazda inkubátorház vezetőjétől. – A meghívott szakértők egy pódiumbeszélgetés keretében vázolták az említett szakterületek jelentősebb problémaköreit, melyekhez a kávéházakat idéző módon elhelyezett asztalokhoz véletlenszerűen, csapatokba összeültetett résztvevők is hozzáfűzhették megjegyzéseiket, véleményüket.

Így kapott szót Angyalosi Sándor, a Kanizsa Kárpit Kft. tulajdonosa és ügyvezetője is, aki igen izgalmas kérdést feszegetett. Mint rámutatott: az Európai Uniónak van több szakterületre, így például a mezőgazdaságra is kidolgozott közös politikája – érdekes módon viszont közös bérpolitika nincs. Vajon miért? A szakember véleménye szerint azért, mert az EU centrumországainak nem érdeke, hogy a tagállamokban a béreket egy szintre hozzák fel. Ez az oka annak, hogy a magyar fiatalok kivándorolnak külföldre és ott vállalnak munkát – ezt szerinte csak úgy lehet megállítani, ha a munkavállalók idehaza is uniós béreket kapnak. Mindemellett arról is beszélt: a pályázati rendszer hibás, ugyanis a kis- és középvállalkozásoktól éppen a növekedés lehetőségét veszik el azzal, hogy például korlátozzák az üzembővítés mértékét, mesterségesen lent tartva így a kis cégeket.

A rendezvényen felszólalt Bilicz Csaba, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója is, aki szerint a KKV-k számára ma jelentős probléma az információhoz jutás, mely gyakran nehézségekbe ütközik. Doucha Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei elnöke pedig úgy vélekedik, a kivállalkozásoknak az innovációra is kevés lehetőségük van. Ezért ez ügyben Nagykanizsán elindult már egy egyeztetés a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszával. Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója pedig szolgáltatásaikat mutatta be az érdeklődőknek.

Címkék#Nagykanizsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!