2017.02.19. 13:45
Kockázati tényező az élelmiszer
Budapest, Kishantos - Itt az ideje, hogy felismerjük: a nagyvállalatok által irányított élelemezési rendszer nem működik - állítják a szakértők. Az egész emberiségnek okosabbnak kell lennie.
Darvas Béla professzor, az MTA doktora két alkalommal is szólt előadásában a kishantosi fenntarthatósági műhelybeszélgetés-sorozaton az élelmiszerbiztonságról.
Elsőként a növényvédő szerekről, az állatgyógyszerekről és a nehézfémekről, második alkalommal a gmo-ról, a gyógynövényekről és a mikotoxinokról.
Mit is jelent az a sokat hallott kifejezés, hogy élelmiszerbiztonság? Nem mást, minthogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában biztosítják az illetékesek, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt rendeltetési céljának megfelelően készítik el és fogyasztják. És manapság az élelmiszerbiztonság az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági kérdés.
Darvas Béla professzor, az MTA doktora, ökotoxikológus
Fotó: V. Varga József
A növényvédelemben alkalmazott hatóanyagok hosz-szabb-rövidebb ideig a környezetünkben maradnak. Mérhető felezési idejük növekedésével emelkedik annak potenciális veszélyes, hogy hatásuk eléri azokat az életközösségeket, amelyekkel táplálékhálózati kapcsolatba kerülnek - fejtette ki az ökotoxikológus szakember.
A társadalmi ellenőrzés és befolyásolás nem képes lépést tartani a géntechnológia felgyorsult fejlődésével. Mindaddig, amíg a génmanipulált szervezetek mezőgazdasági és élelmiszeripari felhasználásának számtalan környezetvédelmi, egészségügyi, szociális, gazdasági, etikai és erkölcsi problémáját nem tudjuk megoldani, és amíg a veszélyek felméréséhez nem elég a tudásunk, le kell állítani a génmanipulált szervezetek természetbe bocsátását - hangsúlyozta Darvas Béla.
Kutatóintézetük a többi között a mezőgazdaságban alkalmazott agrokémiai és géntechnológiák kockázati tényezőinek kimutatására, nyomon követésére és csökkentésére vállalkozott.