Gazdaság

2017.02.19. 13:45

Kockázati tényező az élelmiszer

Budapest, Kishantos - Itt az ideje, hogy felismerjük: a nagyvállalatok által irányított élelemezési rendszer nem működik - állítják a szakértők. Az egész emberiségnek okosabbnak kell lennie.

V. Varga József

Darvas Béla professzor, az MTA doktora két alkalommal is szólt előadásában a kishantosi fenntarthatósági műhelybeszélgetés-sorozaton az élelmiszerbiztonságról.

Elsőként a növényvédő szerekről, az állatgyógyszerekről és a nehézfémekről, második alkalommal a gmo-ról, a gyógynövényekről és a mikotoxinokról.

Mit is jelent az a sokat hallott kifejezés, hogy élelmiszerbiztonság? Nem mást, minthogy a termelés és a forgalmazás teljes folyamatában biztosítják az illetékesek, hogy az élelmiszer nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét, ha azt rendeltetési céljának megfelelően készítik el és fogyasztják. És manapság az élelmiszerbiztonság az egyik legfontosabb nemzetbiztonsági kérdés.

Darvas Béla professzor, az MTA doktora, ökotoxikológus
Fotó: V. Varga József

A növényvédelemben alkalmazott hatóanyagok hosz-szabb-rövidebb ideig a környezetünkben maradnak. Mérhető felezési idejük növekedésével emelkedik annak potenciális veszélyes, hogy hatásuk eléri azokat az életközösségeket, amelyekkel táplálékhálózati kapcsolatba kerülnek - fejtette ki az ökotoxikológus szakember.

A társadalmi ellenőrzés és befolyásolás nem képes lépést tartani a géntechnológia felgyorsult fejlődésével. Mindaddig, amíg a génmanipulált szervezetek mezőgazdasági és élelmiszeripari felhasználásának számtalan környezetvédelmi, egészségügyi, szociális, gazdasági, etikai és erkölcsi problémáját nem tudjuk megoldani, és amíg a veszélyek felméréséhez nem elég a tudásunk, le kell állítani a génmanipulált szervezetek természetbe bocsátását - hangsúlyozta Darvas Béla.

Kutatóintézetük a többi között a mezőgazdaságban alkalmazott agrokémiai és géntechnológiák kockázati tényezőinek kimutatására, nyomon követésére és csökkentésére vállalkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!