Gazdaság

2016.10.20. 09:03

Komoly bevételkieséssel számolnak

Zalakaros – A fürdővárost is érzékenyen érinti, hogy a kormány jövőre komolyan csökkenti az idegenforgalmi adó mellé járó állami kiegészítést. A testület ugyanakkor még nem döntött arról, hogy miként is kompenzálja a bevételkiesést.

Pásztor András

Mint az már korábban köztudottá vált, a kormány az eddigi 1.55 forintos mértékről 1 forintra mérsékeli jövőre az idegenforgalmi adóból (ifa) befolyó forintok mellé járó állami támogatást. A közel 30 százalékos csökkentést azzal indokolta a nemzetgazdasági tárca, hogy a köznevelési feladatok állami átvállalása miatt 55 legalább milliárd forintot kell előteremteni, ugyanakkor jövőre több mint kétszeresére, 11 milliárd forintra emelkedik a turisztikai célelőirányzat keretösszege, továbbá új támogatásként 10 milliárd forint jut majd turisztikai fejlesztésekre.

Zalakaros és a többi, elsősorban az turisztikára, idegenforgalomra építő településnek mindez komoly érvágást jelent, hiszen egyéb ipari vagy mezőgazdasági tevékenységre nincs nagyon lehetőség. A dél-zalai fürdővárosban tavaly közel 134 millió forint bevételt jelentett az ifa, amihez az állam több mint 200 millió forintot tett hozzá, azaz mintegy 340 millió forintot hozott a városnak az idegenforgalom.

Zalakaroson a meglévő 16 szálloda mellé, újabbat építenek. A férőhelyek számának növelése, az adóbevételre is hatással lehet

Fotó: Szakony Attila

– A testület elé két variáció került, az egyik szerint a jelenlegi, személyenként, illetve vendégéjaszkánként fizetendő 450 forintos adómértéket 500 forintra emelné az önkormányzat, míg a másik variáció szerint csak 470 forintra emelkedne az ifa mértéke – mondta Novák Ferenc polgármester, aki azt is hozzátette: a magánszállásadók természetesen adókedvezményben részesülnének, így a jelenlegi 320 forintos adó az első variáció szerint 370 forintra, míg a másik változat szerint 350 forintra emelkedne. – Ugyanakkor a bizottságok egy harmadik javaslatot is tettek, ami szerint a kereskedelmi szálláshelyek esetében 500 forintra, az egyéb szálláshelyek vonatkozásában pedig 350 forintra módosuljon az adó mértéke. A testület egyelőre nem tudott dűlőre jutni a kérdésben, még az is előfordulhat, hogy nem kerül sor adóemelésre, jóllehet ez az adóemelés csak részben kompenzálná az állami támogatás csökkenéséből származó kiesést.

A zalakarosi idegenforgalmi adó mértéke amúgy még az emeléssel együtt sem lenne kirívó, Hévízen például 500 forintot fizetnek személyenként és éjszakánként a vendégek, Balatonfüreden 480 forintot, Sárváron 460 forintot, Harkányban 430 forintot, Siófokon 400 forintot, Kehidakustányban pedig 300 forint az ifa. Az idegenforgalmi adó törvényi maximuma 2017-től egyébként 672 forint/fő/éjszaka.

Zalakaroson egyébként folyamatos a kereskedelmi szálláshelyek bővülése, míg 2000-ben 8 szálloda működött a településen, addig 2014-ben már 16 szállodába, illetve 3 apartmanházba várták a vendégeket.

– Számunkara azért fontos az idegenforgalmi adó bevétel, mert működési és fejlesztési célokra is felhasználjuk ezt a pénzt – magyarázta Novák Ferenc. – Ha csak az elmúlt két évet veszem figyelembe, akkor is elmondható, hogy a termáltó és ökopart projekthez közel 170 millió forintos önerőt biztosított az önkormányzat, a helyi turisztikai egyesület működésére is elkülönítettünk 50 millió forintot és a vendégforgalom miatt az orvosi ügyelet fenntartásához is milliókkal járulunk hozzá többek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!