Gazdaság

2015.08.13. 14:51

Korán érnek a szőlők - Már 16,6 cukorfokot mértek a nektárból

A hírek szerint az ország egyes részein, például Sopronban már megkezdődött a korai szőlőfajták szürete. Mit várnak a borosgazdák Zalában?

Hajdu Péter

Elsőként Simon Zoltán csörnyeföldi borásztól, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnökétől érdeklődtünk az idei kilátásokról.

– A jövő héten, 18-20-a körül már nálunk, Letenye, Becsehely térségében is meg kell kezdeni a szüretet, legalábbis a korai zenit, nektár esetében. A cukorfokok még elég hektikusak, nem homogén a szőlők állapota, van 19- és 16 cukorfokos is fajtán belül. Az lenne az optimális, ha egy fajtán belül közel azonos cukorfokúak lennének a szőlők. Most már a szőlők számára is probléma, hogy nincs csapadék. Nagyon szépek a szőlők, de kíváncsi leszek, milyen lesz a lékihozatal, a hosszú szárazság ugyanis csökkentheti. Már a szeptember közepén érő zöld veltelini is erősen sárgul, félő, hogy aszalódni fognak a szemek. Ha jönne egy jó zápor, az még sokat segíthetne – mondta a szakember. Ugyanakkor, mint hozzátette, a szárazság kedvezett a növényvédelemnek. Véleménye szerint, ha valaki háromszor jó időben permetezett a megfelelő szerekkel, akkor megoldotta a szőlő növényvédelmét. A lisztharmat és a rovarkártevők ellen kellett elsősorban védekezni, a peronoszpórának viszont szerencsére kevés esélye volt.

Hegyi György szerint is előrejönnek a szüretek, a zalaszentgróti Csáfordi-hegyen már majdnem érett nektár fürtöket mutat Fotó: Katona Tibor

- Néhány héttel ezelőtt még azt mondtam, nagyon jó lesz ez a napsütéses nyár, de most már úgy látom, túl sok a hőség és a szárazság. nincs a földben annyi csapadéktartalék, mint amennyire szükség lenne. Vannak olyan fajták, amelyeknek már töppednek a bogyói - mondja Varga László zalaegerszegi borász.

- Valószínűleg kevesebb lesz a termés, és félő, hogy a savak kiégnek. Nálunk körülbelül két hét múlva várható a szüret. Nagyok a szőlők közötti érési különbségek, vannak, amiket már lehet szedni, és olyanok is, amiket majd októberben, főleg a vörös borszőlőket. Fontos lenne, hogy kapjunk még egy kis csapadékot - tette hozzá.

Kocsis Lajos, a nagyradai Cezar Winery borászat termelési igazgatója elmondta, a cégnél a közép- és késői érésű szőlőfajták dominálnak, de a jövő hét után már megkezdik a szüretet.

- Ígéretesek a terméskilátások, de ha két héten belül 20-25 milliméter mennyiségű csapadék nem éri az ültetvényeket, akkor törkölyös szüretre lehet számítani, nagy lesz a léveszteség. A víznek még most is óriási szerepe van a szőlő alakulásában, és a hőmérsékletnek. Annak ellenére, hogy a szőlő hő- és fényigényes, a jelenlegi trópusi forróságot nem szereti. A Zalai Borvidék nagy részén szerencsére középkötött talajon telepítették az ültetvényeket, ezért a talaj vízkészlete az átlagosnál egy kicsit nagyobb. Ennek ellenére akik komolyabban foglalkoznak szőlőtermesztéssel, talajlazítással segítik a téli, tavaszi csapadék mélyebbre jutását, mi is így tettünk, az ültetvényünk ennek köszönhetően virulens még. De ha két héten belül nem kapunk esőt, akár 20-25 százalékkal is csökkenhet a termés mennyisége, és a minőség is romolhat. A szárazság nem kedvez az íz- és zamatanyagok kialakulásának sem. Én is, és sok kollégám is úgy látja, hogy most körülbelül másfél, két hét vegetációs előnyünk van a magas hőmérséklet miatt - mondta Kocsis Lajos.

Zalaszentgróton, a Csáfordi-hegyen találkoztunk Hegyi György szőlősgazdával és borásszal.

- A termés mennyisége kedvező lesz, 80-100 mázsás hektáronkénti termést várhatunk. Az ünnepek után, augusztus végén a nektárral kezdjük a szüretet. Ma 16,6 cukorfokot mértem, tehát még 1-2 hétig érleljük, aztán az Irsai Olivér következik, annak ma 15,7 volt a mustfoka - említette a közelgő szüret menetrendjéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!