Gazdaság

2017.08.17. 11:08

Kötelező a hónap végéig regisztrálni a cégkapun!

Augusztus 30-ig kell a hazai vállalkozásoknak regisztrálniuk – az ügyfélkapu mintájára létrehozott – internetes cégkapu oldalon.

B. Kiss László

A magánszemélyek által igényelhető ügyfélkapu mintájára hozták létre az úgynevezett cégkaput, amin a cégek számára kötelező a regisztráció. A cégkapu a hivatalos szervekkel való elektronikus kapcsolattartást szolgálja, azaz az interneten keresztül a cégek hivatalos ügyekben dokumentumokat küldhetnek, fogadhatnak. Jogszabály rendelkezhet úgy, hogy az elektronikus kapcsolattartással eleget lehet tenni a személyes megjelenési kötelezettséggel járó eljárási cselekmény teljesítésének is, így elvben emiatt is könnyebben intézhetővé válnak majd a hivatali ügyek.

A cégkapu regisztrációs oldala a cegkapu.gov.hu oldalon érhető el.

A regisztráció során a cégképviselő vagy a meghatalmazottja bejelentkezik az alkalmazásba (ehhez a lépéshez szükséges lehet az ügyfélkapus hozzáférés), kiválasztja a regisztrálandó cég cégformáját, megadja a szükséges adatokat. Ezek után a regisztrációs alkalmazás kapcsolatba lép az érintett közhiteles nyilvántartásokkal és ellenőrzéseket hajt végre, aztán az eredményes regisztráció esetén az alkalmazás eltárolja a regisztrációs adatokat, valamint elektronikusan hitelesített visszaigazolást ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!