Gazdaság

2017.02.12. 13:10

Kötelező a tőkeemelés - Országosan 63 ezer, Zala megyében 1075 kft.-t érint

Zalaegerszeg - Már csak néhány hetük van a kft.-knek a tőkeemelésre kapott haladékból. Az országban még 63 ezer cégnek kell ez ügyben intézkednie, Zala megyében pedig körülbelül 700-nak.

Hajdu Péter

A tőkeemelés határidejének első dátuma tavaly volt, de egy évvel meghosszabbították. Idén március 15-én lejár a meghosszabbított határidő is, addig a kft.-knek a jegyzett tőkéjükkel meg kell felelni a 2014-ben hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv előírásainak. Minimum 3 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkezniük a korábbi 500 ezer forint helyett.

Az Opten lapunk számára küldött tájékoztatása szerint az egyéves határidő-hosszabbítás országosan nem hozott jelentős áttörést. 2016 elején ugyanis hasonló nagyságrendben, 100 ezer körül volt a tőkekövetelményeknek nem megfelelő kft.-k száma. A jelenleg még mindig nem megfelelő 63 ezer cég több mint a teljes hazai cégbázis 10 százaléka. Közülük valószínűleg több tízezren az utolsó pillanatban fogják az emelést megtenni, de a kisebbek közül sokan fognak a megszüntetés mellett dönteni.

Zala megyében 1075 kft. nem tett még eleget a 3 milliós tőkeemelésnek. Azonban ezek közül, mint érdeklődésünkre dr. Tihanyi Zsuzsanna bíró, a Zalaegerszegi Törvényszék cég- és felszámolási csoportvezetője közölte, a megyében mintegy 300 kft. esetében valamelyik megszüntetési eljárás - végelszámolás, felszámolás, kényszertörlési eljárás - van folyamatban. Rájuk nem vonatkozik a kötelező tőkeemelés. Azonban ha a végelszámolás vagy a felszámolás úgy fejeződik be, hogy a cég mégis fennmarad, akkor azonnal életbe lép velük szemben is a tőkeemelési kötelezettség. Az arányok hasonlóak az országoshoz, ugyanis a 700 társaság a Zala megyei kft.-k mintegy 10 százaléka.

Dr. Tihanyi Zsuzsanna: - Zala megyében 1075 kft. nem tett még eleget a 3 milliós tőkeemelésnek Fotó: Archív

Dr. Tihanyi Zsuzsanna elmondta, a március 15-ei határidő tulajdonképpen a kft.-ben a taggyűlés tőkeemelésről szóló határozata meghozatalának a határideje. A cégeljárási szabályok szerint onnantól számítva még 30 napjuk van az érintetteknek, hogy a változás-bejegyzési kérelmüket (április 14-ig) jogszerűen benyújtsák a cégbírósághoz. Később is be lehet adni a kérelmet, de mint elmondta, ha a döntés meghozásától a kérelem benyújtásáig több mint 30 nap telik el, akkor bírságolni kell a cég vezető tisztségviselőjét. Ha pedig a tőkeemelésről szóló döntést sem hozzák meg időben, a bíróság törvényességi felügyeleti eljárást indít, amit bírságolás követ, és ha mindez eredménytelen, a céget megszüntetik.

A tőkeemelés módjai többfélék. Lehet szolgáltatás, ami vagy pénzbeni befizetés vagy apport. Teljesíthetik a korábbi tagok vagy beléphet új tag, aki a saját törzsbetétjét szolgáltatva emel tőkét. Az apport lehet dolog, vagyoni értékű jog vagy a céggel szembeni követelés. Utóbbi esetben azonban elvárás, hogy a követelés vagy a cég által elismert vagy jogerős bírósági határozattal megállapított legyen. További tőkeemelési mód szerint a jegyzett tőkén felüli vagyont is igénybe lehet venni e célra. Ennek viszont feltétele, hogy a megemelt törzstőke nem lehet magasabb összegű, mint a cég saját tőkéje. Ezt hat hónapnál nem régebbi mérlegbeszámolóval kell igazolni. Mint dr. Tihanyi Zsuzsanna elmondta, a tagi kölcsön a céggel szembeni követelés leggyakoribb formája, amelyet tőkeemelésre fordítanak.

Ha a társaságnak nincs akkora vagyona, amiből tőkét emelhetnének vagy a tagjai nem tudnak emelni, dönthetnek a társasági forma megváltoztatásáról, egyesülésről vagy a megszüntetés mellett is. De a törvény szerint már nem maradhat fenn tovább 3 millió forintnál kisebb jegyzett tőkéjű kft. - közölte a törvényszék cég- és felszámolási csoportvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!