Gazdaság

2017.03.15. 10:47

Kulturálódva is lehet dolgozni! (x)

A kultúra meghatározó része életünknek. Ebbe a fogalomba rengeteg minden beletartozik. Teljesen másképp szoktak kulturálódni a fiatalok, és a felnőttek.

Ameddig a fiatalok megnéznek egy jó filmet a moziban, addig a felnőttek meglátogathatnak akár színházakat is, ahol számos darabot megtekinthetnek.

Fontos megjegyezni azt, hogy nem árt, ha az ember alkalomhoz illően jelenik meg a színházban. Székesfehérváron „Szent István városában” az alábbi kulturális intézmények találhatóak meg: Gárdonyi Géza Művelődési Ház, továbbá el lehet látogatni a Vörösmarty Színházba, és a könyvtárba is. Számos művelődési ház megtalálható még a városban. A kultúra része egyébként a történelem is, nem hiába kötődik a város Szent István nevéhez. Az idelátogató turista belevetheti magát akár a történelem rejtelmeibe, hiszen a városban kézzel tapintható a múlt.

A város ódon falai is titkokat rejthetnek, érdemes hát mindezeket felfedezni. Székesfehérvár műemlékekben is gazdag, amelyek között megtalálható a Szent István Bazilika, a Fejér Megyei Levéltár épülete, a Szent Anna kápolna, és még számos épület. A kultúra mellett azonban Székesfehérváron munkát is lehet találni. Állás Székesfehérvár fekvéséből adódóan akad, és lehet is válogatni a különböző lehetőségek közül. Ha már a kultúra témakörénél tartunk, ebben az ágazatban is el lehet helyezkedni, még ha nem is annyira ismert pozíciókról is van szó. A főiskolákon, illetve egyetemeken történelmet is tanítanak.

Akik ebben a szektorban szeretnének elhelyezkedni, van lehetőség levéltáros, de akár könyvtáros pozíció betöltésére is. Általában amikor állást keres az ember, fontos tisztában lennie képességeivel, és személyiségével is. A levéltári, vagy könyvtári munka leginkább az introvertált személyiségeknek ajánlott, akik nem szeretik annyira a nyüzsgést, és akik jobban szeretnek inkább egyedül dolgozni.

Ilyen személyiséggel rendelkező emberek is vannak, azonban nem szabad őket ezért lebecsülni. Azonban ott van a másik véglet, például a színház. Aki állást keres, akár ruhatárosként is el tud helyezkedni egy kulturális intézményben. Sőt, ez a munka inkább az extrovertált személyiségeknek kedvez, ahol emberekkel kell foglalkozni. Ez az állás elsősorban hölgyeknek szólhat. Azonban a kultúra része a múzeumlátogatás is. Egyes múzeumokban még működik az idegenvezetés. Hiába a modern technológia, a hagyományos idegenvezetés még ma sem ment ki a divatból.

Így tehát akár idegenvezetői állást is megpályázhat. Ennél a munkánál nagyon fontos a városismeret, valamint az adott múzeum történetének ismerete. Napjainkban egyre több idegen nyelvű turista keresi fel hazánkat, ezen belül városainkat, így az idegennyelvtudás elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki idegenvezető legyen. Ehhez az álláshoz nélkülözhetetlen még a kiváló kommunikációs készség, és a nyitottság, közvetlenség az emberek felé. Persze a munkakör betöltéséhez tapasztalat is szükséges.

Azonban semmi sem lehetetlen, hiszen új nyelvet tanulni soha nem késő. Ma már a nyelviskolák számos lehetőséget tudnak kínálni az érdeklődők számára. Ha már szó volt a moziról, el lehet helyezkedni akár pultosként-pénztárosként is egy moziban. Ehhez az álláshoz elegendő egy középiskolai érettségi is.

Általában a munkához szükséges kompetenciák a következők: pontosság, gyorsaság, és megbízhatóság. Csupán ezeket kell teljesítenie annak, aki ebben a munkakörben szeretne elhelyezkedni. Ha még több állásajánlatra kíváncsi, keresse fel a www.facebook.com/SzekesfehervarAllas oldalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!