Gazdaság

2017.04.04. 06:57

Hatalmas a munkaerőhiány az építőiparban - nettó 300 ezer forintos fizetésért már meg lehetne tartani a szakembereket

Beindult a lakáspiac, de nincs aki megépítse a új házakat. Nem csak kőművesből, de villanyszerelőből és szerkezetlakatosból is kevés van.

A gazdasági válság óta körülbelül 50 ezer dolgozó tűnt el a hazai építőiparból, többségük külföldön dolgozik tovább. - írja a sonline.hu.

Nehéz felvenni a versenyt a nyugati bérekkel – vélekednek a somogyi építőipari cégek vezetői. – Nincsen fiatal szakember – mondja Járfás Rózsa, a KŐÉRT Kft. ügyvezető tulajdonosa, aki azt tapasztalja, hogy csak kevesen maradnak helyben. – A szakemberek 70 százaléka már külföldön van és ott 3000 eurós fizetésért dolgoznak. Ő itthon még akkor sem keresett ennyit, amikor fővállalkozóként dolgozott. Aki itthon van, az pedig nagyon magas bért kér – állítja, nettó 300 ezer forintos havi fizetésért már meg lehetne tartani a jó „szakikat”, tette hozzá a kaposvári vállalkozó.

Horváth Ákos, már hosszú évek óta dolgozik építőipari vállalkozóként. Cége generálkivitelezőként prémium irodaházak kialakításán dolgozik, elsősorban a fővárosban. Ő is úgy látja, hogy a szakemberhiány már égető mérteket öltött. – Ez egy olyan korlátot húz az építőipar köré, amely miatt fizikailag képtelennek tűnik elvégezni a feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!