Gazdaság

2016.09.04. 17:40

Magas cukorfokot várnak

Lendva, Csörnyeföld - Van ok ünnepre, hiszen a minőséget és a mennyiséget tekintve is jónak ígérkezik a termés. Talán nem elhamarkodott azt mondani, hogy nagyszerű szüretre számíthatunk.

Gyuricza Ferenc

Így fogalmazott lapunknak Cuk Lajos, az egyik legismertebb muravidéki bortermelő, a Szlovén Borlovagrend tagja a hét végén megtartott kettős ünnep kapcsán. Szombaton a komoly tradíciókra visszatekintő Lendvai Szüret, azaz a hagyományőrző csoportok és helyi közösségek felvonulása és bemutatója, majd az ehhez kapcsolódó folklórműsor várta az érdeklődőket, vasárnap délután pedig a Vinarium kilátótorony megnyitásának egyéves évfordulójáról emlékeztek meg, szintén gazdag borászati programmal.

- Lehet ünnepelni, mert a termés valóban nagyon jónak ígérkezik - ismételte meg bevezető mondatát Cuk Lajos. - Azt azonban sose felejtsük el, hogy Isten üvegházában vagyunk, és a szüretig bármi megtörténhet még.

A borász ezzel arra utalt, hogy a jég vagy egy intenzívebb csapadékos ősz még elverheti a termést, bár erre szerencsére kicsi az esély. Azt is hozzátette, aki a minimális zöldmunkákat, valamint a kémiai növényvédelmet megfelelő időben elvégezte, az nem panaszkodhat.

- Azért is merem ezt állítani, mert öt fajtát megmértem már - folytatta a borlovag. - A traminit, a szürkebarátot, a sauvignont, a zweigeltet, valamint a sárga muskotályt is. Mindegyik esetében ugyanazt az eredményt kaptam, vagyis a ph-értékük alacsony, s relatíve magas lesz a cukorfokuk. Ez azt jelenti, hogy nem a citrálható savak, hanem inkább a bársonyos zamatot adó borsavak fognak jobban érvényesülni.

Cuk Lajos a terméshozamról ugyancsak biztatóan szólt. Véleménye alapján az utóbbi tíz esztendő egyik legjobb átlaga várható, az ő ültetvényein különösen a zweigelt ígérkezik kiemelkedőnek.

- A korai érésű fajták esetében egy hét, legkésőbb tíz nap múlva meg is kezdjük a szüretet - árulta el. - A többi szőlő esetében sem kell sokat várni, azoknál körülbelül október elejére várható a beérés.

Zalában többen már meg is kezdték a szüretet - tájékoztatta lapunkat Simon Zoltán, Csörnyeföld polgármestere, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Szerinte a Lendva-hegyen azért lehetnek ilyen optimisták a gazdák, mert ők nem kaptak a tavaszi fagyból.

- Zalában nagyon is kétarcú a helyzet - sorolta. - Vannak a megyében olyan térségek, ahol nem károsította a szőlőt a fagy, ott valóban igen szép termésmennyiségre és jó minőségre is lehet számítani. Ahol viszont fagykár mutatkozott, ott akár 60-70 százalék is lehet a terméskiesés.

Simon Zoltán szerint nemcsak a fagy miatt van így, hanem azért is, mert az eleve sérült szemeket könnyebben éri gombabetegség, illetve ezeknél a rothadás is hamarabb jelenik meg. Azoknál a termelőknél, akik az év során a növényvédelmet nem vették komolyan, most hatványozottan jelentkezik a rothadás. Ebben az esetben csak egyetlen lehetőség van: meg kell kezdeni a szüretet. A zenitet ő már le is szedte.

- Vannak olyan térségei és települései a megyének, ahol a lokális esőzés nagyon erőteljesen jelentkezett - folytatta Simon Zoltán. - Itt sajnos nagyobb lesz a kár, mint azokon a területeken, ahol szinte végig a napsütéses nyarat élvezhettük.

A szakember hozzátette, ha szeptemberben végéig olyan kedvező lesz az időjárás, mint az elmúlt napokban, akkor a fagykárt nem szenvedett térségekben szinte biztos, hogy a termésátlag meg fogja haladni az elmúlt esztendeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!