Gazdaság

2015.11.16. 15:11

Magyarok a párizsi terrorban: ez megvédte volna őket?

A pénteki párizsi terrortámadásnak eddigi információk szerint nem volt magyar áldozata, de a beszámolók szerint nem sokon múlott, hogy néhány honfitársunk is a gépfegyverek tüzébe kerüljön. A tragédiát érdemes megvizsgálni biztosítási szempontból is: vajon segít-e az utasbiztosítás ilyen esetekben? Drágulhatnak a terrorizmus miatt a biztosítások?

A péntek késő este terrortámadás sorozat rázta meg Párizst, ennek során eddig 132-en életüket veszítették és több százra tehető a sérültek száma. Magyar áldozata nem volt az eseménynek, azonban nem sokon múlott, hogy néhány honfitársunk is a terrorcselekmény áldozatai között szerepeljen. Megkérdeztük a biztosítókat: milyen segítségre számíthatnak a turisták hasonló esetekben?


Másik két, általunk megkérdezett biztosító azonban nem térít terrorcselekmény esetén, így sem az EUB, sem az Allianz nem fizeti ki a költségeinket, ha terrorizmus áldozatai lennénk.

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Biztosítok Szövetsége (MABISZ).

Emellett van olyan biztosító Magyarországon amelyik fizet, ha abban az időpontban, amikor a biztosított kiutazott az adott országba, nem állt fenn terrorfenyegetettség. Ilyenkor a biztosító vállalja a sérült ellátásának költségeit. Ha viszont ezt nem állnák a biztosítók, akkor akár többmilliós kórházi számlával is szembesülhetnek.

- foglalta össze a terrorcselekmény lényegét az Európai Utazási Biztosító (EUB). A terrorizmus pontos leírását egyébként egy jogszabályban találhatjuk meg.


A biztosítók többsége egyébként kizárja a terrorizmust a kockázatok alól, a kérdés az, hogy semennyit sem térítenek, vagy van olyan költség, ami utólag jár nekünk, ha kötöttünk utasbiztosítást. Persze ahol a terrorizmus esetén térítés benne van a díjban ott akár a jövőben megszaporodó terrorcselekmények miatt a díj is magasabb lehet. Ugyanakkor az Aegon biztosításai november 1. óta nyújtják a fent említett alap szolgáltatásokat, ennek ellenére nem történt díjemelés az utasbiztosításoknál. Ezt egyébként a MABISZ is megerősítette:


Ha terrorveszéllyel fenyegető országba utazunk, akkor olyan biztosítót érdemes választani, ahol legalább minimális térítést kapunk ilyen esetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!