Gazdaság

2016.05.04. 14:50

Már idén drágul a cigi - Megszorítások és adókedvezmények

Zalaegerszeg – Kedden terjesztették be a 2017-es adótörvény-tervet az Országgyűlés elé. Sok a változás, még emészteni kell, de néhány reakcióra azért kíváncsiak voltunk.

Hajdu Péter

A tervezet több mint 250 paragrafust ölel fel, és a szakértői vélemények szerint szinte minden területre kiterjed. A közvéleményt elsősorban érdeklő részei a tervezetnek a forgalmiadó-csökkentések. Ezek szerint jövőre 27-ről 5 százalékosra csökkentik a baromfihús, a nyers tej és a tojás áfakulcsát, az éttermi szolgáltatás áfája 18 százalékosra csökken, az üzemanyagok jövedéki adóját viszont a Brent olaj árának küszöbértékétől teszik függővé. Ha utóbbi 50 vagy 40 dollár alá esik, (hogy melyiket veszik alapul, még nem tudni), akkor a gázolaj adóját 10 forinttal, a benzinét 5 forinttal emelik, de az ígéret szerint áremelkedésre visszaállítják a korábbi jövedéket.

Az üzemanyagok jövedékiadójának alakulását negyedévente aktualizálják, a Brent-olaj aktuális ára alapján.

Régi követelése a baromfi ágazatnak, hogy a sertéshúshoz hasonlóan a baromfihús áfa-tartalma is csökkenjen 27-ről 5 százalékra. Januártól így lesz, a friss tej és a tojás forgalmiadójával együtt. Kovács Ferenc nagykanizsai baromfitermelőt kérdeztük, hogy a kiskereskedelemben várható árcsökkenés kedvező hatású lesz-e rájuk nézve is? De a termelő nem optimista.

– A sertéstermelők helyzetét is alapul véve, inkább rosszabb pozícióba fogunk kerülni. Számunkra a felvásárlási árak alakulása fontos, és ez csökkent a sertés esetében is, de a baromfi felvásárlási ára is kevesebb lett idén. A másik veszély az, hogy ha a termeléshez kapcsolódó kiegészítők, a naposcsirke és a takarmányárak 27 százalékos áfa-tartalma megmarad, de a vágócsirke áfája lemegy 5 százalékra, akkor a termelő áfa-visszaigénylő lesz, és 75 napra kapja meg a pénzt – mondta el pesszimizmusa okát a termelő.

Arra a felvetésünkre, hogy az alacsonyabb adótartalom forgalombővülést eredményez a piacon, ami közvetve a termelőknek is jó, azt válaszolta, az áfacsökkenéssel csak a kereskedelem csinál további hasznot magának.

Nagy András, a Zala Megyei Vállakozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) ügyvezetője szerint a vállalkozások számos kedvezményt kapnak, ha megszavazzák az új törvényeket.

– Az egyik legfontosabb változásnak tartom, hogy a munkábajárást és a munkásszállások igénybevételét támogatják. Ez azért fontos, mert a munkaerő mobilitása Magyarországon alacsony – utal arra, hogy a munkába járás térítésének adómentes mértékét a jelenlegi 9 forint/kilométerről 15 forintra emelik, és adómentessé válik a lakhatási támogatás is a minimálbér 40 százalékáig.

– Ugyancsak vállalkozásösztönző lépés, hogy a kis- és középvállalkozások 30 millió forint alatti beruházásaiknál is adókedvezményt vehetnek majd igénybe, eddig ez a mérték korlát volt a kkv-k számára. Említésre méltó az is, hogy a kétgyermekes családok adókedvezményét 15 ezer forintra emelik – mondta Nagy András.

Pálfi László szerint az áfacsökkentés révén a vendéglátás valamit visszakap abból az árbevételkiesésből, amit elvesznek tőlük az Erzsébet utalvány megszüntetésével Fotó: Pezzetta Umberto

Az üzemanyagoknak a nyersolaj 40 vagy 50 dolláros árkorlátjához kalkulált jövedékiadó emelését, vagy ellenkező irányú ármozgásnál a csökkentését a ZMVA vezetője mintegy árstabilizáló, a költségvetés számára kiszámíthatóbb árstruktúraként értékelte.

Az adóváltozásoktól érintett legszélesebb réteget minden bizonnyal a dohányosok  képviselik. Számukra megszorítás, jövedékiadó emelés következik, amire az uniós irányelvek kötelezik az országot. A 2018-ig három lépésben történő 29 százalékos adóemelés első lépcsője már idén szeptemberben meg fogja drágítani a cigi árát.

– A vendéglátás számára kedvező lesz, hogy a sertéshús után jövőre a baromfihús forgalmiadója is 5 százalékos lesz, a tej is ide sorolandó, ezek ugyanis alapanyagok a mi számunkra. Azonban nem olyan jelentősek, mint az éttermi szolgáltatások áfájának 18 százalékra mérséklődése. Ez utóbbi számít igazán. A vendéglátóegységek folyamatosan azzal küzdenek, hogyan, miből oldják meg a szükséges beruházásaikat, felújításokat. Ebben segít, hogy a jelenlegi 27 százalékos forgalmi adó 9 százalékkal kevesebb lesz, ezt nagyon jónak tartjuk. Ami nagyon fontos, hogy ez tartós maradjon – reagált a várható adóváltozásokra Pálfi László, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zalaegerszeg térségi elnöke, a Göcsej Palatinus Étterem és Panzió tulajdonosa.

Hozzáfűzte, bár nem az adóváltozások része, de meg kell említeni, hogy a kormány egy másik intézkedésével, az Erzsébet utalvány megszüntetésével nagy árbevételkiesést okoz a vendéglátóipar számára.

Több adóval kapcsolatos más intézkedés,  az EKÁER szigorítása, az online számlázás kiterjesztése, az italautomaták NAV-hoz történő online bekötése hivatott a kedvezmények révén kieső adóbevételek egy részét pótolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!