Gazdaság

2016.07.08. 14:27

Már szedik a hazai dinnyét - A tavalyinál többnek, 230-240 ezer tonnának ígérkezik a termés

Zalaegerszeg – A napokban még mindig külföldről, Görögországból, Olaszországból származó görögdinnyét lehetett kapni az áruházakban és a piacon. Mikor kezdődik az igazi, hazai termésű dinnyeszezon, hiszen állítólag a múlt hét elejétől már szüretelik a magyarországi dinnyét is.

Hajdu Péter

A zalaegerszegi piacon pénteken reggel még Olaszországból származó dinnyét kínáltak a vásárcsarnok standjain, elég húzós, 300 forint feletti áron. Az áruházakban kapható dinnyék olcsóbbak, de az ízük nem az igazi.

– Sárgadinnyéből már van magyar termés, de görögdinnyéből a következő héten hozunk. Budapesten, a nagybani piacon valóban kínáltak már ezen a héten magyar dinnyét, de szerintem még nem volt az igazi. A magyar dinnyéért egyébként a nagybanin 120-140 forintot kértek – mondta Zalaveczky Zsolt kereskedő.

A Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál érdeklődtünk dinnyeügyben, ahol Hunyadi István szakmai referens jó hírrel szolgált.

Gál Szilvia Zalaveczky Zsolttól vesz át egy sárgadinnyét, az már hazai, a görögdinnye még olasz. Fotó: Pezzetta Umberto

– A hazai termelők már megkezdték a dinnyeszüretet Békés megyében. Hivatalosan is július 4-5. volt a beharangozott szezonkezdet, és ez meg is valósult. Szerencsére a kedvező tavaszi időjárás egy kicsit előrébb hozta a szezont. Volt egy kis hűvös időszak, de az nem sokat rontott a helyzeten. E hét eleje óta lehet már magyar dinnyével találkozni. Azonban áruházláncokban, több kereskedelmi egységben még mindig a jellemzően Görögországból származó dinnyét forgalmazzák. Ennek az a fő oka, hogy ezek a kereskedelmi láncok nagyon olcsón be tudják szerezni külföldről a dinnyét. Mindig arra hivatkoznak, nem értesülnek időben arról, hogy van már magyar dinnye is a piacon. Ez nem feltétlenül igaz, mivel mi is értesíteni szoktuk őket a magyar termés megjelenéséről, de hát a profit nem elhanyagolható szempont. Amíg olcsó import dinnyét tud beszerezni, addig azzal fog dolgozni – mondja Hunyadi István.

Arra a kérdésre, hogy milyen az idei hazai dinnyetermés, a szakértő elmondta: – Nagyon jónak ígérkezik. Egyrészt az időjárási körülmények miatt. Igaz, Újkígyós térségében 100 hektár dinnyét elvert a jég, de ez a száz hektár a több ezer hektárnyi termőterülethez képest nem számottevő mennyiség. Tolnában is előfordult tavaszi fagy, de ezeket a kivételeket leszámítva, nagyon jónak ígérkezik a szezon. Az országban termő dinnye mennyisége a tavalyinál várhatóan mintegy 30 ezer tonnával több lesz, tehát 230-240 ezer tonna görögdinnyét várunk. Exportra is jut, a magyar dinnye hagyományos vevője Németország, Lengyelország és Csehország. Külpiacokra az idei szezonban mintegy 70-90 ezer tonna dinnyét szállít az ágazat. A nagyobb termés annak köszönhető, hogy több mint 500 hektárral nagyobb területen ültették el a termelők a palántákat. A minőség is jó, ez annak köszönhető, hogy az országban egyre inkább terjed az oltott palánták használata, ami termésbiztonságot ad, mivel ellenállóbbak az ilyen növények, biztosabb a terméshozamuk.

A szakember elmondta, ha ilyen kiegyenlített marad az időjárás, és nem lesznek túl nagy kánikulai hullámok, amik összecsúsztatják az éréseket, akkor várhatóan kiegyenlítetten érkezik az áru a piacra, és szeptember elejéig, közepéig is lesz magyar dinnye a piacon. Általában a szabolcsi dinnyések zárják a szezont. A termelők ugyanis több fajtával dolgoznak, a lehetőségeik szerint beállítanak maguknak egy érési sort, amit optimális időjárás esetén szépen tartani tudnak.

A korábbi években dinnyeháború alakult ki az árak körül, a termelők arra panaszkodtak, nem tudják a termelési költségeiket sem realizálni. Vajon idén mennyibe kerül a magyar dinnye?

– A termelői oldal várakozása az, hogy szezonkezdetkor a dinnye kilójáért legalább a 100-110 forintot megkapja. Végülis az árakat nagyban meghatározza a kereskedelem, illetve az, hogy meddig marad olcsó importdinnye a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!